NEMA DRUGOG PUTA, OD PUTA NA KOSOVO! Na današnji dan VOJSKA JUGOSLAVIJE SE POVUKLA SA KiM, a Srbi to OVAKO pamte (VIDEO)
Foto: Profimedia

činjenice

NEMA DRUGOG PUTA, OD PUTA NA KOSOVO! Na današnji dan VOJSKA JUGOSLAVIJE SE POVUKLA SA KiM, a Srbi to OVAKO pamte (VIDEO)

Vojska Jugoslvaije se povukla sa teritorije KiM tek 10 dana po potpisivanju Kumanovskog sporazuma

Objavljeno: 20:42h

Pre tačno 15 godina, u Prištini je na zgradi komande Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije podignuta zastava Ujedinjenih nacija nakon što se Vojska Jugoslavije povukla sa Kosova i Metohije, a mirovne snage UN (KFOR) preuzele kontrolu nad južnom srpskom pokrajinom.

Vojska Jugoslavije se povukla sa teritorije KiM tek 10 dana po potpisivanju Kumanovskog sporazuma, koji je potpisan 9. juna 1999. godine, tačnije jedan dan pre predviđenog roka.

U istoriji će ostati upisano da je na svakom od vozila stajala zadenuta po jedna jugoslovenska zastava. Tako je glavni grad Kosova (izuzme li se ono nekoliko bornih vozila) ostao bez jugoslovenske vojske i policije.

Za Srbe s Kosova 19. jun ostaće upamćen i kao datum posle koga njih više nije bilo u Peći, Istoku, Dečanima, Orahovcu i Đakovici, dok je u Prizrenu ostao još samo vladika Artemije s nekoliko sveštenika i civila sklonjenih u crkvu.

Jednoga dana, albanska deca na Kosovu učiće u svojim knjigama kako je tog utorka u prištinskom predgrađu Kojlovica održana prva konferencija za štampu prelazne vlade Kosova na kojoj su se, između ostalih, u civilnim odelima pojavili i ministri iz redova tzv. oslobodilačke vojske Kosova - Jakup Krasnići i Ram Buja.

Možda će pisati da je to bila konferencija na kojoj je prisustvovalo tridesetak stranih novinara, održana u dvorištu jedne velike kuće u kojoj je smešten prištinski Glavni štab UČK-a. I da su se neki od lidera UČK-a pojavili u civilkama nekoliko sati pre nego što je Vojska Jugoslavije zvanično napustila Prištinu.

Istoga dana kad su se vojska i policija povukle, u prištinskom hotelu "Grand" cena jedne konzerve "koka-kole" skočila je na 50 dinara, a od gostiju je traženo da plate račune za bar nedelju dana unapred. Sve cene su znatno skočile preko noći

Komandant Prištinskog korpusa, general Vladimir Lazarević stao je na čelo nepregledne kolone s vojnim vozilima i teškim naoruženjem i pred nekoliko domaćih i stranih novinara izdao naređenje za povlačenje Vojske Jugoslavije sa Kosova. Rekao je da je njegova vojska u potpunosti izvršila zadatak i odbranila Kosovo, kao i suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

- Vojska je u potpunosti izvršila zadatak i odbranila Kosovo, kao i suverenitet i teritorijalni integritet zemlje - rekao je tada Lazarević.

General Lazarević se istovremeno ponadao da će strane trupe koje dolaze na Kosovo zaštititi srpski narod. Dok je ovo govorio iza njegovih leđa brektali su izbeglički traktori i pretovareni automobili. Gledajući u te ljude, general je primetio da oni beže s Kosova jer su, nažalost, argumenti NATO-a bili izgleda ubedljiviji od svih poziva da se na Kosovu ostane.

Povlačenje srpske vojske sa Kosova je trajalo 11 dana. Počelo je kada je u tačno 13 sati nedaleko od Podujeva Vladimir Lazarević, komandant Prištinskog korpusa, stao na čelo nepregledne kolone i pred domaćim i stranim novinarima izdao naređenje za povlačenje VJ sa Kosova.

Transparent koji je postavljen svojevremeno kao znak dobrodošlice VJ na nadvožnjaku na Merdarama tada ih je i ispratio. Na njemu je pisalo — „Nema nam drugog puta, od puta na Kosovo“.

Kada je poslednji srpski vojnik, prešao na teritoriju centralne Srbije taj transparent spalili su Albanci, koji su sve vreme sitnim provokacijama i po kojom kamenicom pokušavali da izazovu neki incident. U euforiji koja ih je uhvatila, uletali su u vatru sa srpskim zastavama, pa su sa njima onako zapaljenim, nastavljali da vitlaju, usta punih pogrdnih reči za sve što je srpsko.

Odluka o agresiji na SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu NATO-a, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana. SR Jugoslavija je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija.

Bonus video: Ko je ubio Olivera Ivanovića?

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.