NAJVEĆI USPEH JE TO ŠTO ODLAZIMO! Šefica EULEKSA o budućnosti Kosova
Foto: AP

Aleksandra Papadopulu

NAJVEĆI USPEH JE TO ŠTO ODLAZIMO! Šefica EULEKSA o budućnosti Kosova

"Ne bismo to učinili ako bi sistem vladavine prava Kosova bio kao što je bio pre 10 godina"

Objavljeno:

Aleksandra Papadopulu, šefica Euleksa, rekla je u intervjuu za N1 da je 10 godina kasnije najveći uspeh misije to što "Euleks odlazi".

Nije sve savršeno, ali niko i nije očekivao, dodala je, da će se institucije vladavine prava izgraditi u 10 godina.

- Kosovo je sada potpuno odgovorno za budućnost - kaže Papadopulu.

- Naš najveći uspeh je što odlazimo. Ne bismo to učinili ako bi sistem vladavine prava Kosova bio kao što je bio pre 10 godina. Ovde smo došli da kosovskim vlastima pomognemo da uspostave osnove sistema vladavine prava. Pomogli smo i oni su učinili veliki napredak a sada je vreme da oni sami budu potpuno odgovorni i da održavaju ono što je postignuto u ovih 10 godina - rekla je Papadopulu.

Ona je dodala da niko i nije očekivao da će se institucije vladavine prava izgraditi u 10 godina.

-Naš najveći neuspeh, kao prvo ako me pitate da li je sve savršeno, reći ću - ne, nije. Ali to nije bio naš cilj još iz početka, niko nije očekivao da će se institucije vladavine prava izgraditi u 10 godina i biti na savršenom nivou. Zajedno sa Kosovom smo postigli da izgradimo osnove i situacija je danas mnogo bolja nego što je bila 10 godina ranije - kaže šefica misije.

Upitana da li je uverena da je Kosovo sposobno da preuzme sve slučajeve, Papadopulu je rekla da kapaciteti postoje, a da će se videti da li će biti uspešni.

- Mislimo da imaju kapacitete da to učine. Imaju dobar sistem, tužioce i sudije koji se mogu baviti ovim slučajevima. Da li će biti uspešni, ostaje da se vidi. Da li im je potrebna pomoć, naravno da jeste. Mi zato ne odlazimo potpuno već ostajemo novom misijom. Možda ne ostajemo u izvršnoj ulozi već ostajemo sa mandatom nadgledanja i savetodavanja - što je nesto između. Kosovo je sada potpuno odgovorno za budućnost jer smo dugo bili zajednički odgovorni.

Kako je naglasila, najvažniji cilj jeste da se ubuduće sve ono što je postignuto i zadrži.

- Za Kosovo će najveći izazov biti održivost institucija vladavine prava i naravno poboljšanje jer ima mnogo toga što može da se poboljša. Ali će najizazovnije biti održivost, dok je naš cilj da pomažemo da se ono na čemu smo dugo radili, traje i poboljša.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/N1.info.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.