U POLITIČKIM KRUGOVIMA BIO JE POZNAT KAO OTAC NACIJE I SRPSKI TOMAS MAN: Pre 26 godina DOBRICA ĆOSIĆ je izabran za prvog predsednika SR JUGOSLAVIJE!
Foto: Fonet

na današnji dan

U POLITIČKIM KRUGOVIMA BIO JE POZNAT KAO OTAC NACIJE I SRPSKI TOMAS MAN: Pre 26 godina DOBRICA ĆOSIĆ je izabran za prvog predsednika SR JUGOSLAVIJE!

Dobrica Ćosić bio je srpski pisac, romansijer i esejista, politički i nacionalni teoretičar i redovni član SANU

Objavljeno:

Dobrosav Dobrica Ćosić, srpski pisac, romansijer i esejista, politički i nacionalni teoretičar i redovni član SANU, 15. juna 1992. godine izabran je za prvog predsednika Savezne Republike Jugoslavije.

Pre nego što je postao predsednik bio je narodni poslanik u skupštini NR Srbije i SFRJ. Ćosić je ponekad u narodu, ali i u političkim krugovima nazivan i "ocem nacije".

U Saveznoj Republici Jugoslaviji, sve do 24. septembra 2000. godine, predsednik se birao u Saveznoj skupštini, koju su sačinjavali Veće građana i Veće republika. Tako je izabran i prvi predsednik ove države, Dobrica Ćosić 15. juna 1992. godine i na toj poziciji ostao je sve do 1993. godine.

Srpska radikalna stranka, početkom 1993. godine, optužila ga je za pokušaj vojnog udara protiv predsednika Republike Srbije Slobodana Miloševića, koji je bio i jedan od najznačajnijih osoba za osnivanje države, pa je uz podršku SPS-a, iz tog razloga Ćosić bio smenjen sa pozicije predsednika. Za njegovog naslednika izabran je član SPS-a Zoran Lilić, koji je na vlasti ostao do kraja mandata.

U Narodni pokret Otpor Dobrica je ušao 2000. godine, ali je kasnije rekao da to ne bi učinio da je znao da je Otpor finansiran iz inostranstva.

Otvoreno se, još 90-ih godina, zalagao za podelu Kosova i Metohije, čime se bavio i u svojoj knjizi "Kosovo". Noam Čomski, u maju 2006. godine, podržao je ovaj predlog.

Premijer Srbije Zoran Đinđić i predsednik Savezne Republike Jugoslavije Vojislav Koštunica uputili su Dobrici Ćosiću čestitku za 80. rođendan, nazvavši ga pritom "Srpskim Tomasom Manom".

Predsednik Srbije Boris Tadić je u decembru 2005. godine rekao kako se često konsultuje sa Dobricom Ćosićem, dok ga je Slobodan Milošević nazvao "najvećim srpskim živućim piscem" na suđenju u Hagu.

Dobrica Ćosić umro je 18. maja 2014. godine u Beogradu.

Bonus Video:

Espreso intervju - Vjerica Radeta

(J.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.