ZUKORLIĆ: Ko je došao na ideju da se reducira pravo kandidovanja na važne funkcije u nacionalnim savetima?
Foto: Filip Plavčić

SKUPŠTINA SRBIJE

ZUKORLIĆ: Ko je došao na ideju da se reducira pravo kandidovanja na važne funkcije u nacionalnim savetima?

On je izneo primedbu na formiranje biračkog spiska i upisa u sam birački spisak, navodeći da političke partije na lokalu mogu da komplikuju proceduru

Objavljeno:

Poslanici Skupštine Srbije iz redova partija nacionalnih manjina negodovali su danas zbog odredbe izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina kojima se onemogućava članovima političkih partija da budu na rukovodiećim mestima tih saveta. Poslanik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić najavio je da će podržati sve predložene zakone, ali je izneo primedbe zbog toga što je redukovano pravo na kandidovanja na važne funkije u savetima nacionalnih manjina.

- Ko je došao na ideju da se reducira pravo kandidovanja na važne funkcije u nacionalnim savetima kao što su izvršni odbori i predsedništvo tih saveta bez argumetacije, osim one da je u pitanju zaštita nacionalnih saveta od politizacije - upitao je Zukorlić. On je pitao i zašto se to telo štiti od politizacije, a ne štite se i najviše državne funkcije. - Ukoliko imamo politizaciju i zašto bismo to telo koje nije ni organ, a niti ima tako važnu funkciju izvršne vlasti zaštitili od politizacije, a ne štitimo najviše državne funkcije - rekao je Zukorlić. On je izneo primedbu na formiranje biračkog spiska i upisa u sam birački spisak, navodeći da političke partije na lokalu mogu da komplikuju proceduru, zbog čega bi trebalo za upis u birački spisak iskoristiti podatke iz opšteg biračkog spiska. Rekao je i da je potrebno bolje zaštiti izborni postupak za nacionalne savete, jer ima brojnih manipulacija.

- Birački postupak sprovode lokalne samouprave koje su opet pod kontrolom pojedinih političkih partija i koje imaju interes u tom biračkom postupku, pa ga je neohodno zaštiti dodatnim posmatračima od svih predstavnika lista, ali i drugim mehanizmima - kazao je Zukorlić. Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je depolitizacija važna pre svega jer nacionalni saveti nisu oblik političkog delovanja, već očuvanja tradicije, kulture i jezika i da je potrebno smanjenje prekomerne politizacije. On je kazao da se upis u birački spisak vrši na lični zahev, a da će promena podataka i brisanje biti i po službenoj dužnosti. Ružić je kazao da će taj spisak biti ažuria i povezan sa jedinstvenim biračkim spiskom. Poslanik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov rekao je da predložene zakone neće podržati i između ostalog i on kritikovao to što se političkim subjektima zabranjuju određene dužnosti ističući da u Srbiji nema nijednog javnog dela vlasti, osim sudske kojima se eksplicitno zabranjuje sudelovanje političkih partija. On je kazao da su političke stranke nacionalnih manjina osnovane da bi se borile da zaštite interese i prava nacionalnih manjina, a da im se to sada zakonskim rešenjem onemogućava. Žigmanov je negodavao i zbog toga što su predstavnici nacionalnih veća isključeni iz donošenje odluka o raspodeli sredstava iz budžetskog fonda za nacionalne manjine. Poslanici u Skupštini Srbije objedinjeno razmatraju zakone iz oblasti državne uprave i lokalne samouprave među kojima su i izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma. Bonus Video:

Espreso intervju - Vjerica Radeta

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.