Otvoreno pismo Marka Bastaća gradonačelniku Beograda!
Foto: Fonet

traži odgovore

Otvoreno pismo Marka Bastaća gradonačelniku Beograda!

Bastać je u otvorenom pismu pitao gradonačelnika da li je i on za to da Slobodan Milošević dobije spomenik u Beogradu

Objavljeno:

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać napisao je otvoreno pismo gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću. Pismo prenosimo u celosti.

"Dugo nismo imali gradonačelnika. Još otkad je Vučić, tada u funkciji predsednika Vlade Republike Srbije, rekao da će Mali da podnese ostavku. U međuvremenu, Vučić je postao predsednik, a Mali je izgurao ceo mandat i potom postao ministar finansija. Posle šestomesečne izborne gungule, za gradonačelnika ste kao prvi sa liste SNS-a plus Vučićevi politički pigmeji, izabrani Vi gospodine Radojičiću.

Na samom početku želim da naglasim da Vam se ne obraćam kao lekaru i stručnjaku, već kao političaru i stranačkom čoveku, jer ste Vi tako izabrali. Ne smatram da je potrebno da čekam onih 100 dana da bih Vam dao šansu da se snađete i definišete prioritete u budućem radu, pre svega jer ste već rekli da ne treba da očekujemo promene već kontinuitet. Te Vaše reči potvrđuje i izbor Vaših saradnika. Dakle, svi zajedno u Beogradu treba da se spremimo za nastavak investitorskog urbanizma koji interese građana smatra manje važnim u poređenju sa interesom kapitala, uz apsolutno ignorisanje mišljenja i stavova stručnjaka. Treba da očekujemo kontinuitet rasta troškova novogodišnje rasvete i jelke, treba da očekujemo nastavak prakse popločavanja užeg i šireg gradskog jezgra sa pločama čiji je rok trajanja kraći od roka trajanja otvorenog jogurta, a nakon čijeg isteka naše ulice i trgovi mogu da garantuju samo izvesnost preloma noge na putu od kuće do posla. Treba da očekujemo nova nehigijenska i divlja naselja, uz nepristojno skupe spalionice koje nam se nude kao rešenje, dok nam vodu truju fabrike koje rade tik uz rečne obale. Treba da očekujemo netransparentne postupke u kojima skulpturu „Odande dovde“ koja upotpunjuje jednu pasarelu plaća Mišković, sve dok još traju istrage protiv njega. Treba da očekujemo nastavak terora divljih taksista. Treba da se radujemo nastavku prakse ignorisanja opština u kojima SNS nije deo vladajuće većine.

I zato neću da Vas pitam ništa o Savamali i o tome da je odgovornost za suspenziju pravnog poretka na kraju, umesto onih koji su tada bili vrh gradske vlasti, poneo šef smene u stanici policije. Neću da Vas pitam ni o zemljištu i konverzijama koje se rešavaju iza zatvorenih vrata. Neću da Vas pitam ni za metro. Neću ništa od toga da Vas pitam vođen onom Orvelovom mišlju da nikada ne treba raspravljati sa idiotima, jer te oni uvuku u svoje teme i dobiju na iskustvo.

Ali zato moram da Vas pitam nešto novo, nešto o čemu Vaš prethodnik nije imao vremena da se izjasni. Moram da Vas pitam da li ste i vi za to da Slobodan Milošević dobije spomenik u Beogradu, verovatno na Starom gradu, opštini na kojoj živim i trenutno obavljam funkciju predsednika opštine. Mislim da ste građanima dužni taj odgovor, ne samo zato što on predstavlja neophodan delić mozaika za Vaš politički portret, već i zbog toga što se na taj način opštini Stari grad fakturiše novi namet – trošak održavanja tog spomenika. Namet koji Starograđani neće da prihvate. Ni u najavi.

Bonus Video:

Espreso intervju - Vjerica Radeta

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.