RUŽIĆ OBRAZLAGAO ZAKONE U SKUPŠTINI SRBIJE: Opozicija negodovala zbog objedinjavanja svih tih tačaka!
Foto: Fonet

Skupština Srbije

RUŽIĆ OBRAZLAGAO ZAKONE U SKUPŠTINI SRBIJE: Opozicija negodovala zbog objedinjavanja svih tih tačaka!

Kao važnu novinu, Ružić je istakao da će pet odsto ukupnog broja građana sa biračkim pravom biti dovoljno da se pokrene građanska inicijativa

Objavljeno:

Ministar državne uprave i lokalne uprave Branko Ružić izjavio je danas da se izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o državnoj upravi postiže bolja primena instituta neposredne demokratije i veće uključivanje javnosti, kao i efikasniji rad opština i gradova. On je tokom obrazlaganja zakona u Skupštini Srbije rekao da će uključivanjem u postupak pripreme investicionog dela budžeta lokalne samouprave građani imati mogućnost da kažu šta da se gradi, a biće uključena javnost u sam postupak pripreme zakona, strateških i drugih dokumenta.

Kao važnu novinu, Ružić je istakao da će pet odsto ukupnog broja građana sa biračkim pravom biti dovoljno da se pokrene građanska inicijativa. Zakonom je predviđeno i da je minimalan rok za sazivanje sednice Skupštine opštine odnosno Skupštine grada 24 časa čime se sprečava zloupotreba ovlašćenja u pogledu neprimerenog roka za sazivanje sednica skupština, što omogućava njihov bolji rad, dodao je ministar.

On je kazao i da će broj lokalnih funkcionera zavisti od broja stanovnika opštine ili grada, a uređuje se i položaj mesnih zajednica u težnji da one budu mesto gde će se prepoznati problemi i razgovarati o potrebama građana. Opštine i gradovi se podstiču na saradnju i zajedničko obavljanje poslova poput komunalnih i inspekcijskih. Govoreći o izmenama Zakona o matičnim knjigama rekao je da će promena pola u matične knjige biti omogućena na osnovu potvrde zdravstvene ustanove, čime se ostvaruju pravni interesi osoba koje su promenile pol i podstiču mere o zabrani diskriminacije. On je kazao i da će izmena tog zakona građani ma gde bili u zemlji ili van nje, moći da dobiju izvode iz matičnih knjiga.

Izmenama Zakona o nacionalnim savetima jasnije su definisana ovlašćenja tih saveta, smanjenja prekomerna politizacija i transparentniji rad nacionalnih saveta. Izmenama zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma previđeno je da u mestima i gradovima u kojima nacionalna manjina dostiže 15 odsto ukupnog stanovništva nazivi ulica, trgova, naseljenih mesta i drugi toponimi ispisuju na jeziku te manjine. Zakonom je obezbeđena i mogućnost da se manjinski narodni poslanici u Skupštini Srbije obrate na svom jeziku. Ružić je obrazlagao i izmene i dopune Zakona o javnim agencijama i Zakon o platama u javnim agencijama koje finansira Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave kojim se, kako je naveo, uspostavlja usklađen sistem radnih odnosa i plata u celom sektoru. Istakao je da je obavezan javni konkurs pri zapošljavanju i provera znanja kandidata, utvrđivanje pravila za imenovanje članova upravnih odbora i direktora, dalji njihov rad, bolja kontrola i raspored prihoda. Predložene su i izmene i dopune Zakona o teritorijlanoj organizaciji kojima bi trebalo opštine Bor i Prokuplje da dobiju status grada. Poslanici su posle obrazlaganje predloženih zakona počela objedinju raspravu o tim zakonima kao i predlogu da Jorgovanka Tabaković bude guvernerka NBS. Objedinjena je rasprava i o izboru viceguvernera NBS, članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, i predlozi o izboru predsednika sudova na predlog Visokog saveta sudstva. Poslanici opozicije negodovali su zbog objedinjavanja svih tih tačaka.

Bonus Video:

Espreso intervju - Vjerica Radete

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.