DA LI ĆE BITI RAMBUJEA 2 I KOJE JE REŠENJE ZA KOSOVO? Sećate li se šta je bilo posle prvog Rambujea? Ovo su predlozi srpskih političara!
Foto: Filip Plavčić, Dragana Udovičić, Stefan Jokić, Dragan Kadić, Fonet, Profimedia

izneli stavove

DA LI ĆE BITI RAMBUJEA 2 I KOJE JE REŠENJE ZA KOSOVO? Sećate li se šta je bilo posle prvog Rambujea? Ovo su predlozi srpskih političara!

U javnosti se pominje mogućnost organizovanja međunarodne konferencije na kojoj bi se razmatralo pitanje Kosova

Objavljeno:
Milka Radović

Briselski dijalog Beograda i Prištine trenutno je u ozbiljnom zastoju i njegov nastavak prilično je neizvestan. Upravo zbog toga, u javnosti se pominje mogućnost organizovanja međunarodne konferencije, nešto poput Rambujea 2, na kojoj bi Beograd i Priština pregovarali uz učešće "najvećih svetskih igrača".

O ovoj temi popričali smo sa političarima, koji su za "Espreso" rekli šta misle o potencijalnom Rambujeu 2, šta će to doneti Srbiji, ali i da li je to rešenje za Kosovo, s obzirom na činjenicu da je '99. godine nakon 17 bezuspešnih dana pregovora krah konferencije označio kraj nastojanja da se kosovska kriza reši mirnim putem, i da je posle toga usledilo bombardovanje.

foto: Filip Plavčić

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković za "Espreso" kaže da misli da je preduslov za rešavanje pitanja Kosova i Metohije demokratija u regionu, a preduslov za nju je svrgavanje nedemokratskih vlasti koje su svu svoju političku moć stekle u godinama konflikta, a koje i danas žive od njega.

- Takve su danas i u Beogradu i u Prištini. Nacionalna pitanja se mogu rešavati na tri načina – ratom, višom silom iz inostranstva (za šta je potrebno državu prvo svesti na protektorat) i dijalogom unutar demokratske države i između demokratskih država. Ali ako hoćemo ne da ih unedogled rešavamo, već rešimo, to se može samo trećim načinom, jer je on jedini primeren za 21 vek. Nažalost, za vlast u Srbiji taj je jedini neprihvatljiv jer zahteva demokratiju i sposobnost dijaloga sa neistomišljenicima, što su za nju smrtni gresi. Vučić zato priželjkuje neki novi Rambuje u kome bi glavnu ulogu igrale moćne sile koje bi sa njega formalno skinule odgovornost i koje zamišlja da će moći beskonačno da vara potpisujući jedno, a radeći drugo. Zaboravlja da i suštinski i formalno ide Miloševićevim stazama i ne interesuje ga gde su one odvele Srbiju – u izolaciju i bombardovanje. Dakle, preduslov za trajno, mirno i pravedno rešenje pitanja Kosova i Metohije je postojanje demokratskih vlasti u Beogradu i u Prištini. Samo takve vlasti mogu doći do održivog rešenja i može im se iz sveta u tome pomoći dobrim uslugama, kako i dolikuje. Sve drugo ličiće, u najboljem slučaju, na Bosnu posle Dejtonskog sporazuma. Podsećam, skoro četvrt veka posle tog „dogovora“ pod diktatom, ta zemlja je pod protektoratom, sa zamrznutim konfliktom kojim političari i dalje plaše narod kako bi radili šta hoće, a živi se jako, jako teško. Možemo bolje od toga - rekao je Janković.

foto: Nebojša Mandić

Lider Dveri Boško Obradović za "Espreso" kaže da je paralela sa Rambujeom pogrešna, da se radi o potpuno drugačijim okolnostima, drugačijem odnosu snaga u svetu i situacijom u zemlji, a naročito bombardovanje ne treba spominjati u tom kontekstu.

- Ako i bude takve konferencije, mislim da naša vlast neće ići na nju da pregovara već da javno prihvati ono što je već ranije prihvatila tajno. Mi smo već svedoci da se o Kosmetu pregovara bez platforme potvrđene od strane Skupštine i bez volje i znanja građana, tako da ni neka međunarodna konferencija ne bi donela ništa novo u tom pogledu. Mi treba da se uvek i svuda držimo Ustava Srbije i Rezolucije 12 44 SB UN prema kojima su KiM sastavni deo Srbije. Niko nema mandat da bilo gde pregovara o KiM van toga.

foto: Natalija Atanacković

Poslanica Marinika Tepić smatra da bombardovanje nije posledica Rambujea, već decenijskog nerazumevanja donosioca odluka u Srbiji i kosovskih Albanaca koji po cenu života nisu više hteli da žive pod našom zastavom, premda u tome nisu bili ni prvi, ni poslednji.

- Gotovo 20 godina kasnije, donosioci odluka u Srbiji su isti, a vratili su se na vlast "na gotovo" - s obzirom da su Vlade od 2000. do 2012. godine dugo godina radile i završile najtežu državnu obavezu, a to je saradnja sa Haškim sudom. Okolnosti su se značajno promenile, ali su ratni huškači postali su ratni profiteri i državnici. Zato je plašenje građana novim bombardovanjem i podmetanje te aluzije, jedino "upravljanje" koje znaju - upravljanje strahom, upravljanje uplašenima, zastrašenima. Da bi što manje ljudi mislilo svojom glavnom, jer tada bi sasvim sigurno uvideli da ovaj hohštaplerski režim trguje i robom i ljudima i istorijom, i prošlošću i budućnošću, samo zarad sopstvenih lukrativnih interesa i nijedan sporazum to neće promeniti dok se sami akteri ne promene - kaže Tepić.

foto: Dragana Udovičić

Potpredsednica Sanda Rašković Ivić za "Espreso" kaže da Beograd ne treba da se plasi Rambujea 2, jer su danas međunarodne okolnosti promenjene.

- Te 1999. bio je unipolaran svet predvođen SAD, a danas uz zapadne jake sile, imamo jaku Rusiju i Kinu sto onda nije bio slucaj. Ipak mislim da do Rambujea 2 neće brzo doći, jer se za konferencije takvog tipa napravi nacrt rešenja oko koga se akteri slože. U slučaju kosovskog čvora, ni sve relevantne zemlje Zapada nemaju usaglašen stav, a Albanci smatraju da je status Kosova rešen i ne bi dočekali konferenciju oberučke. Srbija ima Ustav i Rez. SB UN 12 44. Predlog Vučićevog rešenja nismo čuli. Ne mislim da ćemo biti bombardovani, kao što sam odlučno protiv ratne opcije. Imamo dovoljno diplomatskih poluga i treba da se držimo diplomatije, pa će se držati i drugi akteri - smatra Rašković Ivić.

foto: Filip Plavčić

Poslanik iz redova vladajuće koalicije Marijan Rističević kaže da zavisi ko od velikih sila učestvuje, ali i da 1999. on nije glasao za zaključke Vlade i odbijanja sporazuma iz Rambujea.

- Taj sporazum je definisao granicu kao našu, definisao vojsku, kasarne, pravo potere naše policije 24 časa po KiM. Bilo je i nezgodnih stvari ali zabluda da nas ne smeju napasti puno nas je koštala. Sada je pitanje da li želimo sporazum pre sukoba sa Albancima i njihovim mentorima ili kasnije posle sukoba? Bitno je da učestvuju Rusija i Kina na način kao SAD i EU, bitna je i stabilnost iznutra koju svesno neko ruši jer u borbi samih sa sobom gubimo sigurno mi. Moramo biti hrabri, ali ne i ludo hrabri već mudri. Po mom mišljenju SAD koriste Kosovo i BiH kao deponovani potencijalni izvor za konflike i destabilizaciju Evrope - kaže Rističević.

foto: Espreso

Lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović kaže za "Espreso" da nije prvi put da se pojavljuje ideja da se na nekoj konferenciji reši pitanje ne samo Kosova i Metohije, već i granica Balkana, jer je to vrlo nestabilno i labilno.

- Ne znam koja je realnost, odnosno koliko su ozbiljni ti medijski navodi, ali što se mene tiče, kada bi se bilo kakva konferencija pravila ne bi smela da se ograniči samo na Kosovo i Metohiju, i na terotorijalno pitanje Srbije, već bi trebalo da se govori o pitanju balkanskih problema. Što se tiče Rambujea 99. godine, kada bi se samo odnosilo na Kosovo situacija 2018. je daleko od one kakva je bila 99. Međunarodna politika je mnogo uravnoteženija, nikakva vrsta agresije, napada, pa čak ni sankcija nije moguća kao što je to bilo moguće poslednje decenije prošlog veka. U poslednje vreme vlast plaši građane tom nekom mogućnošću da se napadne sever, ali ja mislim ako je naša država ozbiljna, naša vojska i dalje igra ulogu i drži funkciju , ne vidim kako postoji mogućnost za bilo kakav sukob. To je više propaganda aktuelne vlasti kako bi ono na šta mi se čini da se obavezala, a to je Kosovo, lakše progutala od građana Srbije.

foto: Filip Plavčić

Lider Nove stranke Zoran Živković smatra da se ovom temom niko u svetu ne bavi, i da od toga nema ništa.

- Vučić je sada sve bliži onom datumu kada je obećao da će da reši Kosovo, pošto će da ga prizna bez bilo kakvih uslova koji bi bili dobri za srpsku stranu, i taj datum je sve bliži, a sebi produžava vreme time što izmišlja razne ideje. Ne postoji nigde u svetskoj politici ideja o međunarodnim pregovorima o Kosovu.

foto: Zorana Jevtić

Predsednik Odbora sa Kosovo Skupštine Srbije Milovan Drecun za "Espreso" kaže da je organizovanje međunarodne konferencije samo nagovešteno kao mogućnost, ali i da je Srbija spremna.

- To bi značilo da treba održati međunarodnu konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o konačnom statusu Kosova i Metohije. I Srbija je spremna, insistira da se razgovara o tome, a ne da se nameću jednostrana rešenja poput ovog zahteva da mi priznamo tu samoproglašenu državu. to nije rešenje. S obzirom da je evidentno da to ne može da se razreši bez prisustva velikih sila, onda je možda najbolji format neka međunarodna konferencija. Ja mislim da bi ta međunarodna konferencija trebalo da obuhvati još neka potencijalno krizna žarišta kao što je nefunkcionalnost dejtonske BiH, kao što je evidentno političko sučeljavanje različitih subjekata u Makedoniji, i da bi onda na toj konferenciji bilo najbolje razrešiti na konferenciji, da bi se postigao jedno dugoročno rešenje, koje bi stabilizovalo prilike, koje ne bi generisalo novu krizu, i koje bi bilo prihvaćeno od svih onih kojih se tiče. A što se tiče velikih sila, naravno da je tu neophodno prisustvo, jer ne možete da dogovorite ništa što ne bi prihvatile SAD, kad je u pitanju Kosmet, jer je evidentno da oni imaju najveći uticaj tu. Sa druge strane, da bi se postiglo bilo kakvo dugoročno održivo rešenje, neophodno je da ono bude verifikovano i u UN, a to znači da je neophodno prisustvo Rusije, bez čijeg prisustva ne može ništa da se realizuje u UN. Zato se i govori o tome da bi trebalo. Mislim da je to ideja, a da li će biti toga pitanje je, jer su sadašnje pozicije po tom pitanju su suprotstavljene, jer SAD i zapadne sile smatraju da nema više razgovora o Kosovu, dok Srbija kaže ne, ajde da dogovorimo konačno rešenje o Kosovu - kaže Drecun.

foto: Filip Plavčić

Lider radikala Vojislav Šešelj je protiv novog Rambujea, ako se unapred ne utvrde neki principi koji se moraju poštovati. On za "Espreso" kaže da pre svega, to mora da bude princip poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije, a onda svakako ako tu učestvuje EU i ako se priključuju Amerikanci, moraju da učestvuju i Rusija i Kina.

- Nisam protiv toga, ako se u principu poštuje teritorijalni integritet Srbije, da to bude polazna tačka. Oni planiraju nešto što je pogubno za Srbiju, a mi moramo da insistiramo na svojim interesima. Ne znam da li će ga biti, ko je mogao verovati da će biti Rambujea 1, sa onakvim postavljenim uslovima, sa onakvim ultimatumima. Ono je nezabeleženo. Mi trpimo posledice već decenijama, ne može biti gore nego što je. Treba da se što pre otarasimo puta u EU, da se okrenemo istočnim integracijama i tražimo svoje mesto u svetu - kaže Šešelj.

Bonus video:

Vjerica Radeta, Espreso intervju


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.