EU ZAPRAVO NE ŽELI SRBIJU?! Evropska unija podigla norme za nove kandidate, naročito za nas!
Foto: Fonet

očekivano?

EU ZAPRAVO NE ŽELI SRBIJU?! Evropska unija podigla norme za nove kandidate, naročito za nas!

Srbija plaća cenu razočarenja koja su drugi prouzrokovali

Objavljeno:

Bivši specijalni Koordinator Pakta stabilnosti Bodo Hombah ocenio je da je Evropska unija (EU), iz razočarenja, podigla norme za nove kandidate, naročito Srbiju, i upozorio da bi, ako bi se evropski svet slomio, to moglo biti baš na Balkanu.

- Ako se evropski svet sruši, biće to tamo, gde je on posebno lomljiv i gde moćne sile na njega spolja deluju. To je slučaj na Balkanu - ocenio je Hombah pred studentima Bonske akademije za istraživanje i poduke praktične politike na završnom seminaru, gde je o Srbiji i zapadnom Balkanu predavanje održala generalni konzul Republike Srbije u Diseldorfu Branislava Perin-Jarić.

Hombah je i nedavno, u autorskom tekstu povodom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Diseldorfu, takođe, ocenio da Srbija plaća cenu razočarenja, koja su drugi prouzrokovali.

- Srbija plaća cenu za razočarenja, koja su drugi prouzrokovali. Hrvatska privreda nije na evropskom nivou, kao što nisu ni pravna sigurnost i borba protiv korupcije u Rumuniji i Bugarskoj - napisao je Hombah tada za dnevnik

''Rajniše post''.

Hombah je u Bonu, u tekstu za studente univerziteta ''Fridrih Vilhelms'' poručio i zemljama zapadnog Balkana, ko im je partner na putu sveoukupnog napretka.

- Ni Amerika, ni Rusija, ni Turska - EU je partner za privredni uspeh, društveni napredak i demokratski poredak na Balkanu - ocenio je Hombah i dodao da EU, želela to ili ne, tu ulogu mora ispuniti, inače je u regionu niko više neće uzimati za ozbiljno.

Hombah je upozorio da ne treba zaboraviti ni to da se na horizontu-na istoku, zapadu i jugu ''igraju vatrom'' političke figure i grupe, koje bi rado da ''raskomadaju'' Evropu.

Bez jasne pristupne perspektive za zemlje južne Evrope bi, prema Hombahu, ''mamac-pesma'' tih grupa mogla postati neodoljiva.

Hombah je u materijalima za svoje studente, kada je reč o EU, ukazao da prepreke za proširenje nisu samo na strani zemalja - kandidata, već i da se EU bori s problemima, koji stoje na putu brzog prijema.

- Kosovo do danas nije priznalo pet država, članica EU - napisao je, između ostalog, Hombah u temi o ''nemirnom Balkanu'' i dodao da bi te zemlje, ukoliko bi došlo do odluke, nju, najverovatnije, kritikovale.

Odgovarajući na pitanja studenata o najozbiljnijoj političkoj temi koja zaokuplja Srbiju, o Kosovu i Metohiji, Perin - Jarić je naglasila da je Beograd ispunio sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

- Kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, Beograd je svoje obaveze iz

Briselskog sporazuma ispunio, dok Priština nije ni započela svoju najvažniju obavezu-formiranje zajednice srpskih opština - rekla je Perin-Jarić i dodala da je za stabilno okruženje na Kosovu produžetak misije Kfora neophodan, a prisustvo UMNIK i EULEX nezamenjivo.

Ona je podsetila da je međunarodna zajednica na Kosovo ''upumpala'' puno novca, ali da su očekivani rezultati, vezani za rast standarda, privrede, demokratije i zastite prava manjina, izgleda, izostali.

Perin-Jarić je govorila i o kriminalu i korupciji na Kosovu, pozivajući se na analize stranih instituta, ali i o opstrukciji Prištine, kada je reč o sudu za ratne zločine koji su pocicnili Albanci nad Srbima.

Ukazujući da je imidž o nemirnom Balkanu star koliko i istorija naroda koji su tamo živeli i žive, ona je citirala bivšeg šefa švedske diplomatije Karla Bilta da je na Balkanu najbolje, kada je on u širokim okvirima integrisan i da je EU danas jedini okvir na raspolaganju.

Perin-Jarić je dodala i da je, ako se posmatraju privredni odnosi, geografski položaj i intezitet političke saradnje, jasno da ni EU ni zapadni Balkan nemaju alternativu, nego članstvo država ovog regiona u EU.

Bonus Video:

Espreso intervju - Eliza Hodža

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.