HARADINAJ JE U BESU PLJUNUO NA LAPTOP I ZABRANIO MI ULAZAK NA KOSOVO! Boris Malagurski objašnjava zašto mu nisu dali da uđe u Prištinu (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić, borce popovski

neće odustati

HARADINAJ JE U BESU PLJUNUO NA LAPTOP I ZABRANIO MI ULAZAK NA KOSOVO! Boris Malagurski objašnjava zašto mu nisu dali da uđe u Prištinu (VIDEO)

Malagurski kaže kako je kabinat Haradinaja okarakterisao njegov poslednji film kao "rasistički"

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Filmski režiser, Boris Malagurski postao je poznat javnosti kada je počeo sa snimanjem filmova o stradajnju Srba na Kosovu i Metohiji. Nakon filmova "Težina lanaca 1 i 2", koji su ga "proslavili", Malagurski nije stao.

Snimio je i filmove "Pretpostavka pravde" i "Kosovo", a njegovo najnovije ostvarenje je film, "Kosovo: Momenat u civilizaciji".

Ovaj dokumentarni film ima za cilj da svetskoj javnosti predstavi srpsku Unesko baštinu na Kosovu i Metohiji i da objasni ko je ugrožava i zašto ona mora da ostane baština Srbije, rekao je Malagurski za Espreso.co.rs.

Naime, gledaoce kroz priču vodi australijski voditelj srpskog porekla Stefan Popović, koji govori o svom detinjstvu provedenom na Kosovu i značenju koje za njega imaju tamošnji manastiri pod zaštitom Uneska.

Malagurski se prošle nedelje našao u žiži javnosti jer je bio zaustavljen na administrativnom prelazu Jarinje odakle mu nije bio dozvoljeno da uđe na Kosmet kako bi mogao da prisustvuje premijeri svog filma. Zanimljivo je da je ova zabrana postala aktivna za manje od mesec dana nakon što je Malagurski na Jutjubu napravio parodiju intervjua Ramuša Haradinaja koji je radio Milomir Marić.

Malagurski nam je objasnio kako je na prelazu Jarinje uredno predao dokumenta, uveren da će normalno ući na Kosmet, ali da ga je u poslednjem trenutku jedan carinik prepoznao.

Filmski režiser, Boris Malagurski
Filmski režiser, Boris Malagurski foto: Filip Plavčić

Prvi carinik se spremao da mi vrati dokumenta, ali se drugi zagledao u mene, da bi nakon toga ušao u kućicu. Nakon ispitivanja, rečeno mi je da mi je zabranjen ulazak na Kosovo da bi mi potom predali dokument u kojem se navodi da sam "pretnja za javnu politiku unutrašnje bezbednosti" i "međunarodne odnose". Nisam želeo da potpisujem ništa jer sam video njihov pečat, i vratio sam se za Beograd, priča Malagurski za Espreso.

Filmski režiser, Boris Malagurski
Filmski režiser, Boris Malagurski foto: Facebook

On je dodao kako je kabinat Haradinaja okarakterisao njegov poslednji film kao "rasistički", kao i da Prištini smeta što je usmeren ka zapadnoj publici jer je na engleskom jeziku.

Na pitanje da li zna kako je Haradinaj reagovao na parodiju u kojoj se on oprobao u ulozi Milomira Marića, Malagurski kaže da je čuo kako mu nije bilo svejedno.

Filmski režiser, Boris Malagurski
Filmski režiser, Boris Malagurski foto: Filip Plavčić

Čuo sam da se prvo smejao, a da se posle toliko iznervirao da je pljunuo u laptop. Ukoliko je to istina, ovom prilikom kažem da bi voleo da ga neko obavesti da se "pljuvanjem u laptop ne guši kritička misao". Ja moram da napomenem kako mi je čast da predstavljam pretnju lažnoj državi "Republika Kosovo". To me zapravo ohrabruje da nastavim da se borim za pravdu, priča Boris Malagurski.

Pogledajte parodiju:

Na pitanje kako komentariše to što je dobio zabranu ulasaka na Kosmet kako bi prisustvovao premijeri svog filma, dok se sa druge strane održava performans "Mirdita", Malagurski odgovara kako je to apsurdno.

Zanimljivo je da i u Srbiji ima onih koji su podržali taj performans, ali su osudili moj film što je poprilično neshvatljivo. Neću odustati od odlaska na Kosovo jer je to deo naše zemlje. Nameravam čak i da uramim dokument o zabrani odlaska na Kosmet, kaže on.

Malagurski je dodao kako rešenje za Kosmet treba da bude održivo, i da nije sve tako crno-belo.

Većina kosovskih Srba ne živi na severu, već južno od reke Ibar, a mnogo je njih i nasilno proterano sa Kosova. Takođe, ne postoje pouzdani popisi stanovništva, a i veliki deo katastarske imovine pripada Srbiji. I na kraju, ako se usvoji princip podele za Srbiju, šta to znači za BIH, pita se Malagurski.

Na kraju objašnjava kako mladi imaju svest o značaju Kosmeta za naš narod, ali da je ključ i rešenje u širenju svesti među ljudima u svetu na originalan i moderan način.

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.