Zaduženi u švajcarcima počeli ŠTRAJK GLAĐU, a danas se o njima govorilo i u Skupštini! EVO ŠTA NARODNI POSLANICI KAŽU o ovom gorućem problemu
Foto: Zorana Jevtić

Krediti u švajcarskim francima

Zaduženi u švajcarcima počeli ŠTRAJK GLAĐU, a danas se o njima govorilo i u Skupštini! EVO ŠTA NARODNI POSLANICI KAŽU o ovom gorućem problemu

Srbija bi trebalo da uradi sve da bi pomogla građanima koji imaju problema s bankama

Objavljeno:

O protestu građana koji su u bankama zaduženi u švajcarskim francima danas se govorilo i u Skupštini Srbije, na čemu su insistirali poslanici Pokreta Dveri. Oni su tokom rasprave o amandmanima na finansijski zakon ukazivali da je neophodno rešiti problem građana koji imaju kredite u švajcarskim francima i kritikovali banke koje su, kako je naveo Srđan Nogo - unersećile i upropastile mnoge građane Srbije.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Goran Kovačević je rekao da bi Srbija trebalo da uradi sve da bi pomogla građanima koji imaju problema s bankama, ali je ukazao da "niko ne sme" da uđe u rešavanje konkretnih spornih slučajeva poslova banaka s fizičkim licima.

foto: Filip Plavčić

Goran Kovačević, rekao je i da su građani kredite mogli da uzmu u bilo kojoj valuti, ali su uzeli u francima jer su mislili da će kamatna stopa biti povoljnija u odnosu na evro. - U tom trenutku je to tako izgledalo. Finansijsko tržište je posle odredjenog vremena reagovalo dugačije. Ko može da garantuje šta će biti i sa euriborom za pet godina i šta onda država može da učini? - rekao je Kovačević.

Šef poslaničke grupe Dveri, Boško Obradović, kazao je da je neophodno utvrditi ko je odgovoran za nerešavanje pitanja kredita u švajcarskim francima, te da su Dveri danas Supštini predale zahtev za osnivanje anketnog odbora koji bi utvrdio činjenice i odgovornost u vezi sa stanjem 39.000 porodica koje su uzele kredite indeksirane u švajcarskim francima. - Nije ovde pitanje mešanja države u privatne ugovore između klijenata i banaka, već pitanje zaštite svih građana od prevare. Ugovori o kreditima u švajcarskim francima su ništavni iz više razloga, a jedan od njih je što klijenti nisu upozoreni na rizike, a NBS nije reagovala - ocenio je Obradović.

Bonus Video:

Espreso intervju - Eliza Hodža

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.