MINISTAR NEDIMOVIĆ O MALINARIMA: Rekao sam im da je Tito umro, ne mogu da rade kao njihov deda!
Foto: Dragana Udovičić

odgovor

MINISTAR NEDIMOVIĆ O MALINARIMA: Rekao sam im da je Tito umro, ne mogu da rade kao njihov deda!

Nedimović je rekao da malinari nisu pristali da odblokiraju put

Objavljeno:

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da berba maline još nije počela i da cene nisu još ni formirane.

Nedimović je povodom protesta malinara u Prijepolju i blokade puta ka Crnoj Gori rekao da je sa njima razgovarano, ali da oni nisu pristali da odblokiraju put. - Tamo sada ima 50 do 70 ljudi. Mi smo razgovarali sa njima već, oni nisu hteli da prekinu blokadu. Ne sporim ničije pravo na protest, ali ne mogu da razgovaram sa nekim dok se blokada ne prekine - naveo je ministar. Govoreći o najavama da će cena maline biti niska, Nedimović je kazao da cenu ne određuje Ministarstvo i da uostalom ni berba nije počela, a cena nije još formirana.

Kazao je da je sa proizvođačima i predstavnicima proizvođača maline već puno puta razgovarao, ali da država ne može tu mnogo učiniti jer se menja tržište. Nedimović je objasnio da se više ne traži toliko cela malina već crveni miksevi, a sa druge strane SAD i Kanada su preplavljene malinama iz Meksika, koje su odlično rodile i ne trebaju im naše maline.

Sa druge strane, sve je više proizvođača maline i u Srbiji, Mađarskoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini i Ukrajini i konkurencija je sve veća a cena onda trpi.

Na pitanje da li je onda u Srbiji na neki način prošlo zlatno doba maline, ministar kaže se ciklusi menjaju, jer je početkom 2000- ih bilo dobro vreme za maline, a onda je 2013., -14., -15., -16. bilo ekstra pa je cena išla i 50 odsto iznad realne. Srbija, kaže, mora da otvara nova tržišta za malinu, a jedno od njih su, kako je naveo, Ujedninjeni Arapski Emirati. Važno je i da se zna da je naša tehnologija branja mnogo skupa, jer je radna snaga skupa, naveo je Nedimović i istakao da se u Mačvi i Vojvodini gde se malina bere kombajnima, proizvođači uklapaju i sa nižim cenama.

Na pitanje da li odgovornost za obaranje cene leži i na hladnjačarima, na koje se proizvođači stalno žale, Nedimović je kazao da to nije tačno. Istakao je da proizvođači moraju da se prilagođavaju novim uslovima i tehnologijama rada i branja i da ne mogu više da rade “kao njihov deda”. "Rekao sam im da je drug Tito umro".

Bonus video:

Espreso intervju - Eliza Hodža

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.