PRISTALICE SRS POKUŠALE DA PROBIJU KORDON POLICIJE, A ONDA SU UČESNICI FESTIVALA UZVRATILI: Napeto u BG, Šešelj poručio: Ovaj festival je bruka (FOTO) (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Adriamedia TV

SITUACIJA SE ZAHUKTAVA

PRISTALICE SRS POKUŠALE DA PROBIJU KORDON POLICIJE, A ONDA SU UČESNICI FESTIVALA UZVRATILI: Napeto u BG, Šešelj poručio: Ovaj festival je bruka (FOTO) (VIDEO)

Publika će večeras od 20.00 u CZKD-u moći da pogleda film Brak

Objavljeno: 09:41h

Simpatizeri Srpske radikalne stranke danas u 18 sati okupili su se ispred hrama Svetog Save kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom održavanja festivala "Mirdita, dobar dan".

Građani su prvo u hranu zapalili sveće palim borcima, a onda su krenuli u protestnu šetnju uz stihove pesama s kosovskom tematikom. Oni su pokušali da probiju policijski kordon Centra za kulturnu dekontaminaciju gde se održava festival "Mirdita - Dobar dan", ali je policija sprečila taj pokušaj.

Radikali su u 18 sati izašli na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog festivala Mirdita, dobar dan
Radikali su u 18 sati izašli na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog festivala Mirdita, dobar dan foto: Espreso

Kao kontrareakcija na ovaj postupak okupljenih građana usledila je pesma organizacije mladih Marks 21 i hora Naša pjesma, učesnika na ovom festivalu.

"Internacionala nek' bude ljudski rod" glase stihove pesme kojom su odgovorili pomenuti.

Učesnici festivala Mirdita, dobar dan
Učesnici festivala Mirdita, dobar dan foto: Espreso

- Mislim da je neverovatno to da 2018. godine nekom treba objašnjavati šta znači internacionala. Internacionala je pesma međunarodne solidarnosti, radničkih prava i borbe protiv fašizma. Hor Naša pjesma kao i članovi organizacije Marks 21 Internacionalu u Beogradu uvek pevaju i na albanskom i na srpskom kao znak solidarnosti prema našim prvim susretima - izjavio je za naš portal član hora, Srđan Atanasovski.

- Festival je prošao kroz razne izazove da bi počeo. Festival u cilju saradnje izmedju Srbije i Kosova jer je to potezano u poslednje vreme zbog situacije u kojoj zivimo - kaze Sofija Todorović, organizatorka festivala.

Publika će večeras od 20.00 u CZKD-u moći da pogleda film Brak, koji govori o neobičnom ljubavnom trouglu u senci ratnih dešavanja na Kosovu, a prethodno će od 19.30 ansambl Zanat izvoditi albansku muziku. Narednog dana, izmedju ostalog, biće održana debata "Kosovo-Srbija: Šta predstavljamo jedni drugima?

BONUS VIDEO:

Radikali protestuju zbog festivala "Merdita, dobar dan"

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.