SINIŠA MALI NOVI MINISTAR! Dosadašnji gradonačelnik Beograda na čelu resora finansija
Foto: Beta

izglasan u skupštini

SINIŠA MALI NOVI MINISTAR! Dosadašnji gradonačelnik Beograda na čelu resora finansija

Položio je zakletvu pred poslanicima

Objavljeno:

Siniša Mali, novoizabrani ministar finansija, preuzeće danas, 29. maja, dužnost od predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, koja je obavljala funkciju v.d. ministra finansija od 16. maja 2018. godine.

U Skupštini Srbije završena je prethodno rasprava o predlogu da se Siniša Mali postavi za ministra finansija.

Poslanici su potom glasali prozivkom, od 184 poslanika za je glasalo 154, protiv 30, udržanih nije bilo.

Novi ministar je položio i zakletvu pred predstavnicima Narodne skupštine.

Premijerka Ana Brnabić rekla je na kraju rasprave da se potrudila da na najbolji način konkretnim brojkama i dokazima obrazloži zašto je njen predlog dobar, a da su protiv Malog oni koji veruju da Srbija treba da bude društvo u kome su svi krivi, dok se ne ispostavi da su nevini.

Kako je rekla, ekonomskim pokazateljima je obrazložila zašto je predložila Malog da preuzme resor finansija, kao i da razume da neke od tih stvari opozicija jednostavno ne želi da prihvati.

- Žao mi je zbog toga, jer bi bilo odgovorno i u nacionalnom ineteresu da počnemo da prihvatamo neke brojke. Pre svega, rezultate i uspehe koje vlada nije sama sebi pripisala, već objektivni, dosta kritički međunarodni partneri i organizaije. Ali, takva je politička atmosfera u Srbiji - rekla je premijerka.

Ana Brnabić
Ana Brnabić foto: Beta/Slobodan Miljević

Dodala je da na kraju rasprave nije želela da odgovara na neke stvari na koje je, kaže, odgovar dala tri puta, “jer odgovor i ne zanima ljude koji postavljaju pitanje”.

Ona je, ranije, na rekordno nisku nezaposlenost u Beogradu koja iznosi 10,8 odsto i na to da je Siniša Mali bio đak generacije u gimnaziji, student generacije na Ekonomskom fakultetu, sa dve master diplome i doktoratom.

Brnabić je citirala izveštaj o napretku Evropske komisije za Srbiju, zbog poslanika koje, kako je rekla, ne zanimaju rezultati i neće za njih da čuju.

Predstavljajući deo izveštaja koji se odnosi na ekonomske pokazatelje, Brnabić je kazala da je Srbija ostvarila dobar ekonomski napredak, da je rešeno pitanje budžetskog deficita, kao i da je očuvana makroekonomska stabilnost.

Navela je i da su uslovi na tržištu rada poboljšani, a Siniši Malom je poručila da očekuje da nastavi da radi tako da održi uspeh i pomogne timu Vlade Srbije kako bi građani svakim danom živeli bolje.

Brnabić je zahvalila poslanicima SNS, ali i drugim strankama vladajuće koalicije na podršci i na tome što su "čuli" njene argumente za Sinišu Malog, kao i na podršci da postane ministar finansija.

Na raspravi koja je juče počela podršku Malom najavili su SNS, SPS, JS, SVM, SDPS, dok su poslanici opozicije rekli da neće podržati predlog Ane Brnabić ukazujući na afere koje se pripisuju Siniši Malom.

Dosadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali predložen je za novog ministra finansija umesto Dušana Vujovića koji je 7. maja podneo ostavku iz ličnih razloga.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.