PROVOKACIJE KOMANDANTA KFOR-a?! Nismo reagovali na prebijanje SRBA NA KOSOVU jer je to političko pitanje!
Foto: Fonet/Fonetap

NEVEROVATNO

PROVOKACIJE KOMANDANTA KFOR-a?! Nismo reagovali na prebijanje SRBA NA KOSOVU jer je to političko pitanje!

Kuoči ističe da NATO podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine posredstvom EU i da je to ključno za mir i bezbednost u regionu

Objavljeno:

KFOR će ostati na KiM koliko god bude potrebno i NATO za sada ne planira da smanji prisustvo međunarodnih mirovnih snaga na KiM, kaže komandat KFOR-a general Salvatore Kuoči.

On, takođe, napominje da se KFOR ne meša u politička i pravna pitanja, te da zato nije reagovao povodom hapšenja Marka Đurića, kao i da nije uključen u istragu oko ubistva Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović
Oliver Ivanović foto: EPA / Đorđe Savić

Kuoči ističe da NATO podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine posredstvom EU i da je to ključno za mir i bezbednost u regionu.

- Računamo na sve u regionu da pokažu umerenost i da podrže svaki napor koji vodi normalizaciji bezbednosne situacije i ne dovodi do stvaranja tenzija - rekao je komandat KFOR-a u intervjuu za list ''Jedinstvo''.

Kuoči je objasnio da KFOR nije reagovao u slučaju hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i prebijanja novinara i građana Kosovske Mitrovice od strane Albanaca jer se, kako je istakao, KFOR ne meša u politička ili pravna pitanja.

Marko Đurić
Marko Đurić foto: Fonet

- Hapšenje Đurića je izvela Kosovska policija kao prva instanca bezbednosnog odgovora, a KFOR nije bio pozvan da interveniše u svojstvu treće instance bezbednosnog odgovora - rekao je Kuoči.

On je naznačio da KFOR deluje u skladu sa svojim trenutnim mandatom koji, kaže, ne uključuje vladavinu prava zbog čega nikada nije bio uključen u istrage o ubistvu Olivera Ivanovića.

Na pitanje kako bi KFOR reagovao ukoliko bi specijalne jedinice iz Prištine pokušale da zauzmu sever KiM i proteraju srpsko stanovništvo i ako bi Srbija odlučila da zaštiti svoju teritoriju i narod, Kuoči je odbacio mogućnost da postoji bilo kakva pretnja koja ugrožava teritoriju ili građane Kosova.

- Kfor održava bliske odnose i čestu razmenu informacija sa institucijama na Kosovu, u Srbiji, susednim zemljama i međunarodnim organizacijama. Pojavom bilo kakvog znaka upozorenja na bezbednosnu situaciju, spremni smo da primenimo neophodne mere kako bi se Kosovo održalo bezbednim - naglasio je komandat KFOR-a.

Upitan da li se vojna misija KFOR-a može oceniti uspešnom ako se uzme u obzir da su se od juna 1999. na KiM desila brojna ubistva i kidnapovanja Srba, a ubice nisu pronađene, Kuoči je rekao da sprovođenje zakona nije deo mandata KFOR-a i da se mirovna misija odnosi na bezbedno i sigurno okruženje i stabilnost u regionu.

Na podsećanje da je nedavno za prištinski list ''Zeri'' izjavio da je svaka agresija na Kosovo agresija na NATO, Kuoči je kazao da su njegove reči izvučene iz odgovora na pitanje o mogućim spoljnim pretnjama po Kosovo i naglasio da takvih pretnji nema.

- Ukoliko se, pak pojavi neka pretnja, KFOR je tu. Ova izjava nije bila upućena nikome. KFOR je uvek spreman da očuva bezbednost i sigurnost i da spreči obnovljena neprijateljstva u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN - naveo je Kuoči.

Na pitanje ima li budućnost društvo u kojem se 20 godina nakon sukoba moraju da čuvaju manastiri i kulturni spomenici, Kuoči je odgovorio da je danas manastir Visoki Dečani jedini objekat koji obezbeđuju pripadnici KFOR-a.

- Sve ostale objekte čuvaju ili Kosovska policija ili se uopšte ne obezbeđuju. Čuvari KFOR-a su uklonjeni iz manastira 2010. i od tada nisu zabeleženi nikakvi incidenti - kazao je Kuoči.

Govoreći o misiji KFOR-a na KiM, on je naveo da KFOR podržava razvoj i unapređenje sposobnosti Kosovskih bezbednosnih snaga i da pažljivo prati debatu o budućnosti KBS-a napominjući da se struktura, mandat i misija KSB-a dogovaraju kroz političke odluke lokalnih institucija.

Kako kaže, u slučaju eventualne transformacije KSB-a, o promeni prisustva KFORA-a biće doneta politička odluka na nivou Severno-atlantskog saveta NATO-a.

- Mandat KFOR-a nije vremenski uslovljen, već zavisi od uslova na terenu. NATO za sada ne planira da promeni ili smanji misiju Kfora na KiM - poručio je Kuoči.

On je saradnju KFOR-a sa Vojskom Srbije ocenio odličnom i naveo da se periodično sastaje sa načelnicima Generalštaba država koje se graniče sa zonom odgovornosti KFOR-a.

- Saradnja sa Vojskom Srbije je na veoma visokom nivou. KFOR i VS redovno sprovode jednovremene patrole duž administrativne linije razgraničenja kako bi doprineli održavanju mirne i pozitivne atmosfere - rekao je komandat KFOR-a.

Bonus video: ARKANA SU UBILI DB I MIRA MARKOVIĆ! Arkanov bratanac objašnjava ko stoji iza likvidacije! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.