Vučić prvi govorio na samitu u Sofiji, a jedan VAŽAN evropski političar ga pominjao u svom govoru!
Foto: Kurir

Proširenje evropske unije

Vučić prvi govorio na samitu u Sofiji, a jedan VAŽAN evropski političar ga pominjao u svom govoru!

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je ocenio da je moguće da Srbija i Crna Gora do 2025. postignu dogovor o članstvu u EU

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je danas čast da je prvi govorio na današnjem Samitu EU-Zapadni Balkan, koji se održava iza zatvorenih vrata u Nacionalnoj palati u Sofiji.

Srbiji je na Samitu EU-Zapadni Balkan data izuzetna čast i predsednik Srbije je govorio pre nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Inače Makron se, u svom obraćanju, dva puta pozvao na predsednika Vučića.

Podsetimo, čelnici EU i Zapadnog Balkana okupili su se danas u Sofiji na samitu koji bi prvi put posle Soluna 2003. trebalo da potvrdi evropsku perspektivu regiona.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izrazio je očekivanje da će današnji samit EU i Zapadnog Balkana dati novi zamah evropskoj perspektivi regiona. U izjavi novinarima pre početka Samita u Sofiji, Han je rekao da je optmisita i da nova strategija EU za proširenje na Zapadni Balkan jasno naglašava da postoji perspektiva za sve, na osnovu pojedinačnih zasluga.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je ocenio da je moguće da Srbija i Crna Gora do 2025. postignu dogovor o članstvu u EU.

foto: Predsedništvo Srbije

Pored Hana i Tajanija na samitu lidera zemalja članica EU i zapadnobalkanske šestorke (Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Srbija) učestvuju i ; predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i šefica diplomatije Federika Mogerini.Srbiju na samitu predstavljaju predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Razgovori Vučić-Han: Srbija ostaje ključni igrač

Vučić je jutros razgovarao sa Johanesom Hanom koji je posle sastanka na Tviteru napisao da "Srbija ostaje ključni igrač za regionalnu stabilnost". Na inicijativu Federike Mogerini juče je održan i zajednički sastanak Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija posle kojeg je iz Evropske komisije saopšteno da u dijalogu Beograda i Prištine u narednom periodu treba da bude ostvaren definitivni napredak kako bi i Srbija i Kosovo mogli da napreduju u svojim evropskim aspiracijama.

Zbog učešća Kosova na samitu sa liderima Zapadnog Balkana u Sofiji ne učestvuje španski premijer Marjano Rahoj, ali će Španija biti zastupljena na nižem nivou a prihvatiće, kako se očekuje, i zajedničku deklaraciju koja bi trebalo bi da bude usvojena na kraju skupa.

foto: Predsedništvo Srbije

U nacrtu tog dokumenta u koji je Beta imala uvid, ;EU potvrdjuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i odlučna je da intenzivira svoj angažman na svim nivoima kako bi podstakla političku, ekonomsku i socijalnu transformaciju regiona, uključujući kroz veću pomoć na osnovu opipljivog napretka u vladavini prava i socio-ekonomskim reformama.

U dokumentu se navodi da EU pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i principima i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope. Takođe EU pozdravlja opredeljenost partnera iz regiona za demokratiju i vladavinu prava, posebno kod borbe protiv korupcije, dobre uprave, kao i za poštovanje ljudskih prava i prava manjina.

Bonus video: VUČIĆ I BORISOV O SAMITU U SOFIJI! Kosovo je pozvano da učestvuje?!

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.