DAČIĆ BESAN ZBOG POTEZA HRVATSKIH ZVANIČNIKA: Oni su licemeri i trebalo bi da se stide!
Foto: EPA

nikad oštrija izjava

DAČIĆ BESAN ZBOG POTEZA HRVATSKIH ZVANIČNIKA: Oni su licemeri i trebalo bi da se stide!

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je ponovo zaprepašćen hrvatskim licimerjem i bezobrazlukom

Objavljeno:

Prisustvo zvaničnika Hrvatske na ovogodišnjoj komemoraciji u Blajburgu za srpske ministre nije ništa drugo nego pokazatelj da je hrvatska država, nažalost, još jedanput izabrala na kojoj je strani. Komemoraciji su prisustvovali predsednik Sabora Gordan Jandroković i ministri Kujundžić, Kušević i Medved.

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je ponovo zaprepašćen hrvatskim licimerjem i bezobrazlukom.

- Smetala im je moja izložba o Jasenovcu u UN, a svake godine trče u Blajburg da se poklone onima koji su pod ustaškom zastavom svirepo ubijali Srbe, Jevreje i Rome. Ne znaju da ćute iz počasti i sećanja na te žrtve, a znaju da se glasno poklone blajburškim žrtvama. Ja bih se stideo - oštar je bio Dačić.

I ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je jasno šta Hrvatska priželjkuje.

- Između jasenovačkih žrtava i blajburških dželata izabrali su da poštovanje iskažu dželatima. Blajburg je slika Evrope kakvu Hrvatska želi - izjavio je Vulin.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je sramotno ponašanje EU koja ćuti na činjenicu da je državna delegacija Hrvatske, na čelu sa predsednikom Hrvatskog sabora Goranom Jandrokovićem i troje aktuelnih ministara i ove godine otišla u Blajburg da izrazi tugu zbog propasti nacističke tvorevine NDH.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin foto: Beta / Goran Stankovic

- I ove godine glavni deo komemoracije završen polaganjem zajedničkog venca državnog vrha - Kolinde Grabar Kitarović, Gordana Jandrokovića i Andreja Plenkovića na grobnu tablu na kojoj piše "U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci - maj 1945." i na kojoj se nalazi ustaški grb sa početnim belim poljem.

Povodom skupa u Blajburgu predsednik Aleksandar Vučić je rekao da to nije ni prvi, ni poslednji put da se održava, ali da Srbi i Hrvati samo združeni i kroz saradnju mogu da opstanu, "ma koliko mnogim Hrvatima bilo teško tako nešto da čuju, a nekim Srbima - još teže".

- Ni prvi, ni poslednji put... Svake godine će se oni okupljati, oni se time ponose, mi to ne razumemo - izjavio je juče Vučić i upozorio "da smo i jedni i drugi mali i nestajemo".

U subotu su hrvatski desničari, uz ustaške simbole i incidente, tradicionalno pohodili u Blajburg na komemoraciju za pripadnike hrvatskih kvislinških formacija ubijene na kraju Drugog svetskog rata. Ovogodišnja komemoracija održana je pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a uz Čovića i Jandrokovića, koji je izviždan, prisustvovali su hrvatski ministar Goran Marić, koji je izaslanik predsednice Kolinde Grabar Kitarović, kao i ministar veterana Tomo Medved u ime premijera Andreja Plenkovića.

Bonus video

Đorđo Žujović, Espreso intervju

(Espreso.co.rs/ Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.