Vučić: Građani će imati priliku da se izjasne o Kosovu
Foto: Fonet

jasno i glasno

Vučić: Građani će imati priliku da se izjasne o Kosovu

Rekao je i da je pročitao deklaraciju Srpske pravoslavne crkve, ali da u njoj nije video nikakvo rešenje za kosovsko pitanje

Objavljeno: 16:54h

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će građani Srbije imati priliku da se izjasne o rešenju za Kosovo.

Vučić je na konferenciji za novinare s predsednikom Odbora Bundestaga za odnose sa EU Ginterom Krihbaumom, rekao da je Srbija spremna za razgovore i kompromis, ali ne i za ucene i pretnje.

"Građani Srbije će imati priliku da se izjasne o onome što budemo mislili da je racionalno i kompromisno rešenje", rekao je Vučić.

On je rekao da nema nikakvih iluzija da može da izgura nešto što građani Srbije neće. "Svi govore o svetoj zemlji, samo niko neće da živi na svetoj zemlji", rekao je Vučić i dodao da je "neralno" da Albanci s Kosova žive u autonomnoj pokrajini u Srbiji.

Rekao je i da je pročitao deklaraciju Srpske pravoslavne crkve, ali da u njoj nije video nikakvo rešenje za kosovsko pitanje.

“Rešenje znači da imamo zamrznuti konflikt i da čekamo bolje vreme”, konstatovao je Vučić i upitao koje je to bolje vreme i da li je reč o vremenu kada će Srbija iamti pet miliona ili tri miliona građana.

Vučić je rekao da veoma poštuje Srpsku pravoslavnu crkvu, ali da ne bi bilo razgovora ako bi se vlada držala stava crkve.

On je rekao da je Nemačka najveći trgovinski partner Srbije i izrazio uverenje da će to biti i u narednih 30 godina, što govori koliko je važno održavati najbolje moguće odnose s Nemačkom.

Vučić je rekao da će Srbija dodatnim reformama u vladavini prava privući dodatne nemačke kompanije.

SPC je juče objavio poruku nedavno završenog Svetog arhijerejskog sabora u kojoj se navodi da Kosovo predstavlja "neotuđivi središnji deo Srbije".

"Apelujemo na naše državnike da ne smeju nikada da daju svoju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, ono što se pak pokloni nekome, to je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smeju dozvoliti", navodi se u poruci Sabora SPC.

Dodaje se i da eventualna podela Kosova "ne bi bila ništa drugo do priznavanje nezavisne države Kosovo i poklanjanje najvećeg dela teritorije Pokrajine".

foto: Dado Đilas

EU neće da uvozi nerešene probleme

Krihbaum je ocenio da je "Srbija na pravom putu" na kojem može da računa na podršku Nemačke, ali da Evropska unija neće da uvozi nerešene probleme.

Nemački političar je rekao da je s Vučićem imao konstruktivan razgovor, da su odnosi Srbije i Nemačke veoma bliski i ispunjeni poverenjem što se vidi po činjenici što je Vučić ove godine imao više susreta s kancelarkom Angelom Merkel.

Krihbaum je rekao da postoje dve mogućnosti: da se "sa zemljom kao što je Kosovo ima zamrznut konflikt", ali postoji mogućnost i da se otvaraju šanse za buduće garancije, i dodao da je u tome razlika između političara i državnika

"Nerešene konflikte ne možemo da uvezemo. Kipar je bio primer, i to ne želimo da se ponovi", rekao je Krihbaum.

On je rekao da Nemačka traži od svih strana da se dogovori poštuju i realizuju.

Krihbaum je rekao da veliki broj nemačkih kompanija u Srbiji znak poverenje u razvoj Srbije i rezultat napornog rada prethodne i sadašnje vlade Srbije.

"Srbija je na putu ka EU koji se ne može preokrenuti ako je Srbija rešena da ide tim putem", rekao je Krihbaum.

On je rekao da je taj put u EU još dalek, da na njemu Srbija nije sama, već da podršku Nemačke.

Da li su zemlje Kvinte već dogovorile rešenje?

Krihbaum je rekao i da ne zna da li je bilo sastanka diplomata zemalja Kvinte ali da ne veruje da je postugnut dogovor o Kosovu.

Nemački političar je ocenio da je "plodno kad se diplomate sastaju", ali da ništa ništa ne zna o takvom dogovoru.

"Ne verujem da postoji i ne može da postoji", rekao je nemački zvaničnik odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše pisanje prištinske Gazete ekspres da su SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija razmotrile razgovore Beograda i Prištine koji bi, kako se navodi, mogli da se završe sporazumom u toku ove godine.

Vučić je rekao da Srbija ima određena saznanja i da će se šta je to tačno videti narednih dana.

"Svi oni Kosovo tretiraju kao državu, meni nije problem da javno kažem da mi mislimo drugačije", rekao je Vučić.

On je dodao da "to samo govori koliko je pozicija Srbije teška" ali i da interes Srbije svakako nije da ulazi u sukob sa zapadnim svetom.

"Naš interes je da našu zemlju branimo i da za našu decu izvučemo najveću korist", rekao je.

Bonus video:

MUP U AKCIJI: Pronađene dve laboratorije pune marihuane u Sremskoj Mitrovici i Somboru (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.