FOTOGRAFIJA PREDSEDNIKA SA ČOVEKOM UPUCANIM U BEOGRADU: Cela Južna Afrika priča o ovome! (FOTO)
Foto: News24

Misterija u JUžnoafričkoj republici

FOTOGRAFIJA PREDSEDNIKA SA ČOVEKOM UPUCANIM U BEOGRADU: Cela Južna Afrika priča o ovome! (FOTO)

Darmanović, koji je u nedelju ubijen u Srbiji, opisan je kao čovek koji je "čačkao informacije" i trgovao njima

Objavljeno:

Bivši predsednik Južnoafričke republike Džejkob Zuma susreo se, sa ubijenim agentom Gorgom Darmanovićem, u vreme kada je još bio čelniik države, u svojoj zvaničnoj kancelariji u Pretoriji, a mnogo se spekulisalo o tome da li je ovaj operativac radio za njega.

Darmanović, koji je u nedelju ubijen u Srbiji, opisan je kao čovek koji je "čačkao informacije" i trgovao njima.

Zuma i Darmanović, zajedno sa Fransom Ričardsom, koji je radio u južnoafričkim obaveštajnim krugovima, kao i četvrti čovek koji je povezan sa radom državne sigurnosti, ali čiji identitet nije poznat, fotografisani su u Zuminoj kancelariji u 2012. godini.

U utorak je Ričards potvrdio autentičnost fotografije i rekao za Njuz24: "To nije bio društveni sastanak."

Ričards je rekao kako je sastanak bio poslovno orijentisan, ali nije izneo detalje sa tog sastanka.

On, takođe, nije mogao da se seti datuma nastanka fotografije i nije želeo dalje da komentariše.

Pokušaji, koji traju još od utorka, da se dobije komentar o sastanku predstavnika Zume, bili su neuspešni, a potparol predsednika, koji je primio i pročitao upit Njuz24-a, takođe nije dao nikakve odgovore.

"Iščačkane" informacije

Visoko pozicionirani izvor, dao je izjavu za Njuz24, u kojoj tvrdi da je Darmanović delovao u obaveštajnim krugovima kao deo paralelne obaveštajne jedinice.

Njuz24, utvrdio je i da je Darmanović godinama, sve do njegovog ubistva, distribuirao širok spektar informacija i tvrdnji - od najviših političara i policajaca - do nekoliko dobro pozicioniranih osoba u Južnoj Africi, koji su bili u mogućnosti da utiču na vesti u krugu medija.

Darmanović, koji je u srpskim medijima poznat kao Gorgija Gorg Darmanović a koji je u SA imenovan kao George Darmanovič, upucan je u Beogradu, Srbiji, u nedelju.

Umro je u bolnici.

Još uvek se ne zna zašto je ubijen.

Jedanaest dana pre Darmanovićevog ubistva, ubijen je čovek koji najverovatnije nosi ime Milan Đuričić i iz Srbije je, u Strijdom Parku u Johanesburgu.

Đuričić je bio prijatelj sa Dobrosavom Gavrićem, takođe iz Srbije, piše ovaj medij.

I Đuričić i Gavrić bili su traženi u Srbijim nakon što su osuđeni za ubistvo Željka Ražnatovića, poznatijeg kao Arkan, 2000. godine. Gavrić je preko Beke, bio povezan sa podzemnim aktivnostima u Kejptaunu. Jasno je, na osnovu komunikacije u koju je Njuz24 imao uvid, da je Darmanović bio umešan u, između ostalog istraživanje visoko-profilne ličnosti povezane sa podzemljem Kejptauna.

Darmanović je bio u kontaktu i sa krimi-bosom Nafizom Modakom, koji je suočen sa optužbama za iznuđivanje u Kejptaunu.

U januaru u Višem sudu u Kejptaunu za vreme razmatranja Modakove molbe u slučaju iznude, Karl Kiner, pukovnik policije koji istražuje sukobe u klubovima, svedočio je o Modakovim vezama sa Darmanovićem.

"PODZEMNE" VEZE

Deo razgovora koji je snimljen, između Modaka i Darmanovića, pušten je u razmatranju Modakovog zahteva za kauciju, koja je se na sudu razmatrala od sredine decembra 2017. godine, do kraja februara 2018. godine.

Modak je optužen za ovaj slučaj, zajedno sa Kolinom Bojsenu - bratom navodnog šefa bande seksi dečaka Jeromea Boisona - Žaka Cronje, Ešli Filds i Karl Lakai. Oni su suočeni sa optužbama za iznuđivanje u vezi sa sigurnošću noćnog kluba.

Očekuje se da će se ta grupa vratiti u Regionalni sud u Kejptaunu krajem maja.

Tokom procesa razmatranja zahteva za kauciju za kinera, on je svedočio da je osoba kojoj je Modak telefonirao u Srbiju jeste ista osoba koja je dala informacije za prvih nekoliko poglavlja Predsednikovih čuvara.

Kiner je mislio da je Darmanović izvor autoru Žak Pauvu za njegovu kritički nastrojenu knjigu.

"Nije mogao da zadrži tajnu"

U svojoj knjizi, Pauv je opisao Darmanovića kao "sjajnog lika koji je radio iz sigurne kuće i koji je vozio brza kola puna pištolja, novca i policijskih dokumenata."

- Darmanović je trebalo da bude presudan svedok pre IGI (Generalni inspektor za obaveštajne poslove), ali nikad nije bio pozvan. Zbog tog što jenjegovo ime plavilo medije, on je dobio odgovornost prema SSA (Državna bezbednosna agencija). Iako je južnoafrički državljanin, on je napustio zemlju i vratio se u Srbiju - napisano je u knjizi.

- Uobičajena je praksa da obaveštajne agencije širom sveta koriste takozvane "proksije" za obavljanje svog prljavog posla. Predstavnik je osoba, grupa ili drugi entitet, koji deluje u ime agencije. Ako proksi bude kompromitovan, ne ostaje ništa što bi moglo da ukazuje na agenciju. Proksi nikada ne sme da otkrije vezu sa agencijom. Tu je Darmanović pokleknuo: nije mogao da čuva tajnu - prenosi južnoafrički medij.

Bonus Video:

ESPRESO INTERVJU: Dragiša Ivelja, bivši Titov špijun

(Espreso.co.rs/News24)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.