DELEGACIJA BIH U POSETI SRBIJI! MAJA GOJKOVIĆ: Bosna i Hercegovina će imati svu pomoć Srbije na putu ka članstvu za EU!
Na pres - konferenciji izneli su detalje sastanka, Foto: Espreso.co.rs

POSETA

DELEGACIJA BIH U POSETI SRBIJI! MAJA GOJKOVIĆ: Bosna i Hercegovina će imati svu pomoć Srbije na putu ka članstvu za EU!

Na pres - konferenciji izneli su detalje sastanka, kao i vizije i ideje o zajedničkoj saradnji

Objavljeno: 09:01h

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, danas se u Narodnoj skupštini Republike Srbije sastala sa delegacijom Kolegijuma Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Pres - konferenciji, na kojoj su se obratili Ognjen Tadić član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Mladen Bosić predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Maja Gojković predsednica Skupštine Srbije, prethodio je sastanak, a potom upisivanje u knjigu posetioca Narodnoj skupštini.

Ognjen Tadić, upis u knjigu posetioca Narodnoj skupštini Republike Srbije
Ognjen Tadić, upis u knjigu posetioca Narodnoj skupštini Republike Srbijefoto: Espreso.co.rs

Na pres - konferenciji izneli su detalje predstojećeg sastanka, kao i vizije i ideje o zajedničkoj saradnji. Prvo se obratila Maja Gojković, koja se najprije zahvalila svim gostima iz Bosne i Hercegovine na poseti i na tome što su prihvatili zvanični poziv i došli u Republiku Srbiju.

- Zaista mi je veliko zadovoljstvo što po prvi put u istoriji naših bilateralnih odnosa imamo priliku da ugostimo i vodimo razgovore sa delegacijom koju čine svih šest predstavnika Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine - rekla je Gojković.

Ona je naglasila i kako je u prvom razgovoru sa delegacijom Bosne i Hercegovine saznala kako je ova poseta istorijski čin zato što je ovo prvi put u parlamentarnoj diplomatiji BiH da su u punom sastavu posetili neku državu.

- Danas je poseban dan za sve nas u Evropi, danas slavimo 9. maj, dan kada je pobeđen fašizam. Dan kada su svi narodi koji su vodili borbu za oslobođenje, uspeli da se oslobode - nastavila je Gojković.

Na sastanku se vodio razgovor o unapređenju bileteralnih odnosa između Srbije i BiH, ali i o spoljnopolitičkim ciljevima obe države, pre svega o članstvu u Evropskoj uniji, objasnila je predsednica Skupštine Srbije.

- Srbija podržava nastojanje Bosne i Hercegovine da postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. I na tom putu će imati svu političku i tehničku pomoć kako Narodne skupštine Republike Srbije, tako i čitave naše države - zaključila je Gojković.

Potom se obratio Ognjen Tadić koji je iskazao zahvalnost na pozivu za posetu, tako i na razgovorima koje će delegacija BiH danas da vodi sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, a sutra i sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. Na sastanku, delegacija BiH, uputila je poziv za uzvratnu posetu predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković, naglasio je Ognjen Tadić.

- Sa zadovoljstvom očekujemo uzvratnu posetu predsednice Skupštine Srbije gospođe Maje Gojković. Nadam se da će nas zateći u dobrom raspoloženju. Kao što znate kod nas je u toku predizborna kampanja, ali to nikoga od nas nije odvratilo od posete - rekao je Tadić.

Mladen Bosić, predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, naglasio je kako mu je čast i zadovoljstvo boraviti, u kako je rekao istorijski značajnom zdanju, u kome su se donosile mnoge važne odluke, ne samo za Srbiju, nego i za celi region.

- Ovde se stvarala istorija, koja je nekada bila dobra, a nekada loša. Mislim da smo na početku nekog novog doba i nove ere u međusobnim odnosima u regionu. Ere koja treba da obeleži saradnju naroda i prosperitet, ekonomski, politički i svaki drugi - rekao je Bosić.

Naglasio je kako je i ovaj sastav delegacije BiH, predstavnika sva tri konstitutivna naroda BiH, slika odnosa kakvi oni treba da budu, što manje opterećeni prošlošću, a što više okrenuti budućnosti.

Nakon pres - konferencije, delegacija BiH uputila se, u pratnji predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković u obilazak Narodne skupštine Republike Srbije.

Delegacija BiH
Delegacija BiHfoto: Espreso.co.rs
Maja Gojković i Ognjen Tadić
Maja Gojković i Ognjen Tadićfoto: Espreso.co.rs

Bonus Video:

ESPRESO INTERVJU: Dragiša Ivelja, bivši Titov špijun

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.