POČINJE KONSTITUISANJE VLASTI U BEOGRADU: Za sutra najavljena prva SEDNICA SKUPŠTINE GRADA
Sutra se očekuje prva sednica, Foto: Nebojša Mandić

nova gradska izborna komisija

POČINJE KONSTITUISANJE VLASTI U BEOGRADU: Za sutra najavljena prva SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

Po konstituisanju Skupštine počeće da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika

Objavljeno:

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda na kojoj bi trebalo da se potvrde mandati novim odbornicima, izaberu predsednik parlamenta, njegov zamenik, kao i sekretar Skupštine biće održana sutra.

Na konstitutivnoj sednici bira se i nova Gradska izborna komisija, jer njen sastav treba da oslikava sastav odborničkih grupa u parlamentu, odnosno da sve liste imaju predstavnike u komisiji srazmerno procentu osvojenih glasova. Po konstituisanju Skupštine počeće da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika. Gradonačelnika, koji mora biti iz redova odbornika, na prvoj narednoj sednici po konstituisanju parlamenta predlaže predsednik Skupštine grada.

Izbori za odbornike Skupštine Grada Beograda održani su 4. marta. Najveći broj glasova osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" koja će imati apsolutnu većinu od 64 mandata.

Sledi lista "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" sa 26 mandata, zatim lista "Aleksandar Šapić - Gradonačelnik" sa 12 mandata. Listi "Ivica Dačić Socijalistička partija Srbije (SPS)", "Dragan Marković Palma Jedinstvena Srbija (JS)" pripalo je osam mandata.

Bonus Video:

Espreso intervju, Dragan Đilas

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.