Plenković: Nisam se čuo s Brnabić, Dačić ne zna istoriju
Foto: Beta

prozivke i dalje traju

Plenković: Nisam se čuo s Brnabić, Dačić ne zna istoriju

Hrvatski premijer smatra da je predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković dobro postupio kada je napustio Beograd,

Objavljeno:

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da nije bilo potrebe da se čuje s premijerkom SrbijeAnom Brnabić posle "krajnje neprimernih" izjava srpskih ministara, "koje naše odnose vode nazad, a ne napred", ali ocenjuje da će se odnosi dve zemlje "relaksirati".

Plenković je u intervjuu za RTL govorio o odnosima Hrvatske i Srbije, te je naveo da "Srbija mora sama sa sobom da reši pitanje Šešelja", dok je za šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića rekao je da "ne prati igru i ne zna istoriju".

Hrvatski premijer smatra da je predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković dobro postupio kada je napustio Beograd, pokazuje transkript razgovora koji je objavio Jutarnji.hr.

"Apsolutno! Predsednik Sabora je dobro učinio. Takve stvari se ne dopuštaju. Hrvatska je bila jako dobar domaćin Vučiću, tako nešto se nije moglo dogoditi", rekao je on.

Upitan da li se čuo se Branbić, Plenković je rekao da nije.

"Nema potrebe nakon svih izjava od strane njihovih ministara - krajnje neprimerenih koje naše odnose vode nazad, a ne napred", rekao je Plenković.

Na pitanje "kako dalje", on je rekao "postupno".

"Relaksiraće se to. Hrvatska je članica EU i NATO - Srbija mora puno toga da napravi", tvrdi hrvatski premijer.

On je dodao da ne treba govoriti o blokadama.

"Znamo katalog problema na dnevnom radu i mi ih želimo rešavati", naveo je Plenković.

Osvrnuo se i na odnose s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović navodeći da su oni odlični, da se njih dvoje poznaju skoro 30 godina i da sarađuju jako dobro.

Upitan da li će je podržati za drugi mandat, on je rekao da kada Grabar-Kitarović odluči da kaže da želi da ponovo bude kandidat za predsednicu, "siguran sam da bi je svi HDZ-ovci podržali".

Kada je reč o demografskoj obnovi, Plenković je rekao da nema potrebe da se formira posebno ministarstvo, jer "neće ministarstvo napraviti decu'.

BONUS VIDEO:

Branislav Mihajlović, Espreso intervju

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.