BRUKA ZA SRBIJU: Diplomate se ne podnose, pa prave skandale u ambasadi!
Janković je krajem februara opozvan, Foto: Fonet

blamiranje

BRUKA ZA SRBIJU: Diplomate se ne podnose, pa prave skandale u ambasadi!

Ova ambasada je veoma važna za Srbiju i jedno je od konzularno najangažovanijih predstavništava

Objavljeno: 11:24h

Diplomatskim predstavništvima Srbije potrebno je ozbiljno "provetravanje", o čemu svedoči i situacija u Austriji - već duže vreme u zavadi su dve najvažnije diplomatske figure Srbije u toj zemlji - ambasador Pero Janković i šefica stalne misije pri OEBS-u Roksanda Ninčić, piše Blic.

Ova ambasada je, inače, veoma važna za Srbiju jer je jedno od konzularno najangažovanijih predstavništava, pošto u Austriji živi više od 300.000 građana Srbije.

Janković je nedavno opozvan sa funkcije, a prema rečima izvora sukob Ninčićeve i Jankovića tinja već duže vreme i da onemogućava normalno funkcionisanje.

- Janković je ambasador za bilateralu, i Ninčićeva ima zvanje ambasadora, ali za multilateralu. Oboje su veoma važni za funkcionisanje ambasade, ali je situacija takva da njih dvoje, iako žive u istoj zgradi, ne govore jedno s drugim. Zbog toga je nastao ogroman problem kada je trebalo organizovati i proslaviti Dan državnosti. Šef misije pri OEBS uvek učestvuje u organizaciji, ali je njihov sukob otišao toliko daleko da Ninčićeva ne samo što nije učestvovala u organizaciji nego se nije ni pojavila na svečanosti. Sve zvanice su to primetile, sve to stvara jako lošu sliku o našoj zemlji - navodi izvor.

foto: Fonet

Posledice njihovog sukoba je osetila, prema rečima našeg sagovornika, prošle godine i predsednica Skupštine Maja Gojković, koja se žalila da prilikom posete Beču nije dočekana kako dolikuje.

- Dolazak predsednice Skupštine je u rangu najviših poseta, primenjuje se poseban protokol. To znači da su joj ambasadori na raspolaganju, uslovno rečeno, 24 sata i da oba ambasadora sa njom budu na svim događajima. Od dočeka na aerodromu pa do sastanaka koje ima i izlaska iz zemlje u kojoj gostuje, ambasada mora da se pobrine da sve teče kako treba. U Beču to nije bio slučaj, i sa time je upoznato Ministarstvo spoljnih poslova - kaže naš izvor.

foto: Fonet

Inače, ambasada u Beču je jedna od prvih koja je pre nekoliko meseci kontrolisana. Za taj posao bili su zaduženi državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Ivica Tončev i pomoćnik ministra za konzularne poslove, ambasador Aco Jovanović. Nakon te kontrole, Janković je krajem februara opozvan, a zvanično objašnjenje je da mu je istekao petogodišnji mandat, mada je veliki broj ambasadora i dalje na funkciji iako bi trebalo da su u penziji.

Očekuje se da će sa njegovim dolaskom odnosi u bečkoj ambasadi funkcionisati kako treba. Rodić je, inače, bio i ministar odbrane, a u javnosti je ostao upamćen i po tome što je na posao dolazio u 6.30 ujutru, i to biciklom.

Bonus video:

Dragan Đilas, intervju

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.