NARODNA STRANKA: Srbija je u poslednjih godinu dana pala čak za 10 mesta na listi medijskih sloboda Reportera bez granica!
Narodna stranka podsetila je da je prosečna plata novinara danas manja od prosečne plate u Srbiji, Foto: www.narodna.org.rs

Svetski dan slobode medija

NARODNA STRANKA: Srbija je u poslednjih godinu dana pala čak za 10 mesta na listi medijskih sloboda Reportera bez granica!

Minulu godinu obeležili su ne samo verbalni i fizički napadi na novinare već i blokade računa velikih medijskih kuća

Objavljeno:

Narodna stranka ocenila je povodom Svetskog dana slobode medija da se medijske slobode u Srbiji pod vlašću Srpske napredne stranke (SNS) neprekidno urušavaju po svim međunarodno priznatim kriterijumima i da su pritisci na novinare sve veći, a njihove plate sve manje.

- Srbija je na listi medijskih sloboda Reportera bez granica samo u poslednjih godinu dana pala čak za 10 mesta, dok je Evropska komisija u svom godišnjem izveštaju o Srbiji istakla da politički i ekonomski uticaji na medije predstavljaju razlog za zabrinutost te da nije ostvaren nikakav napredak u slobodi izražavanja - navodi se u saopštenju.

Ta stranka je ocenila da su upravo zbog tih primedbi predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić bili prinuđeni da obustave rad na medijskoj strategiji i objave da će taj proces započeti od početka uz uključenje OEBS-a. - Minulu godinu obeležili su ne samo verbalni i fizički napadi na novinare, čak i na inauguraciji predsednika Srbije, već i blokade računa velikih medijskih kuća i dramatične zloupotrebe u sistemu projektnog finasiranja. Ako se tome doda da je država preko javnih preduzeća najveći oglašivač u srpskim medijima, jasno je da to otvara mogućnost ucena i uticaja na uređivačku politiku - dodaje se.

Narodna stranka podsetila je da je prosečna plata novinara danas manja od prosečne plate u Srbiji, dok novinari trpe formalne i neformalne pritiske, što zbog egzistencijalne ugroženosti i straha od gubitka posla dovodi do autocenzure. Takođe je podsetila da uprkos obećanjima vlasti i činjenici da je pre skoro šest godina formirana Komisija za istragu ubistva novinara još nisu razjašnjena ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, kao ni pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića. - Narodna stranka se zalaže za transparentnost vlasništva u medijima, nezavisnu uredjivačku politiku i poboljšanje materijalnog položaja novinara. Narodna stranka će učiniti sve da u Srbiji oslobođenoj od naprednjačke vlasti budu stvoreni uslovi za punu slobodu medija u kojima će novinari raditi bez pritisaka i za platu dostojnu te odgovorne profesije - dodaje se u saopštenju stranke na čijem je čelu Vuk Jeremić.

Bonus Video:

Dobrosav Marić, direktor Filijale za grad Beograd o merama NSZZ

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.