IVICA DAČIĆ: Ako Hrvatska želi rat, imaće ga!
Dačić je rekao da će Beograd uzvratiti istom merom ukoliko se zvanični Zagreb odluči na povlačenje svog ambasadora, Foto: Dragana Udovičić

zategnuti odnosi

IVICA DAČIĆ: Ako Hrvatska želi rat, imaće ga!

Ministar spoljnih poslova je rekao da se nada da će preovladati razum i da će nastaviti putem dobrosusedske saradnje

Objavljeno: 10:15h

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će srpska politika prema Hrvatskoj ubuduće biti zasnovana na principu reciprociteta i da će Beograd uzvratiti istom merom ukoliko se zvanični Zagreb odluči na povlačenje svog ambasadora. - Nadam se da će prevladati razum i da ćemo nastaviti putem dobrosusedske saradnje, trasom koju su zacrtali predsednici Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić. Ali ako neko hoće diplomatski rat, imaće diplomatski rat - rekao je Dačić za beogradske medije.

Dačić je podsetio da su Hrvati proglasili za nepoželjnu osobu srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina i da je Beograd uzvratio istom merom, po principu reciprociteta. - Recipročne mere su uobičajena praksa u diplomatiji. Svuda se to radi. Naravno, nismo zadovoljni ovim, ali smo prinuđeni. Mi samo reagujemo, odgovaramo na njihove poteze. Ukoliko dodje do novih neprijateljskih koraka vlasti u Zagrebu, spremni smo da reagujemo - rekao je Dačić.

Ministar je ocenio da je reciprocitet "majka diplomatije" i da isto tako rade i američki i ruski predsednici, Donald Tramp i Vladimir Putin. Govoreći o mogućnosti da Hrvatska uspori evropski put Srbije, Dačić je ocenio da nije izvesno da će Zagreb u junu blokirati otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom. - I ranije su to pokušavali, pa im to ili nije uspevalo ili nije trajalo dugo vremena - rekao je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.