IVICA DAČIĆ: Ako Hrvatska želi rat, imaće ga!
Dačić je rekao da će Beograd uzvratiti istom merom ukoliko se zvanični Zagreb odluči na povlačenje svog ambasadora, Foto: Dragana Udovičić

zategnuti odnosi

IVICA DAČIĆ: Ako Hrvatska želi rat, imaće ga!

Ministar spoljnih poslova je rekao da se nada da će preovladati razum i da će nastaviti putem dobrosusedske saradnje

Objavljeno: 30.04.2018. 10:12h
  • 140

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će srpska politika prema Hrvatskoj ubuduće biti zasnovana na principu reciprociteta i da će Beograd uzvratiti istom merom ukoliko se zvanični Zagreb odluči na povlačenje svog ambasadora. 

- Nadam se da će prevladati razum i da ćemo nastaviti putem dobrosusedske saradnje, trasom koju su zacrtali predsednici Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić. Ali ako neko hoće diplomatski rat, imaće diplomatski rat - rekao je Dačić za beogradske medije.Dačić je podsetio da su Hrvati proglasili za nepoželjnu osobu srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina i da je Beograd uzvratio istom merom, po principu reciprociteta. 

- Recipročne mere su uobičajena praksa u diplomatiji. Svuda se to radi. Naravno, nismo zadovoljni ovim, ali smo prinuđeni. Mi samo reagujemo, odgovaramo na njihove poteze. Ukoliko dodje do novih neprijateljskih koraka vlasti u Zagrebu, spremni smo da reagujemo - rekao je Dačić.


Ministar je ocenio da je reciprocitet "majka diplomatije" i da isto tako rade i američki i ruski predsednici, Donald Tramp i Vladimir Putin.

Govoreći o mogućnosti da Hrvatska uspori evropski put Srbije, Dačić je ocenio da nije izvesno da će Zagreb u junu blokirati otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom.

- I ranije su to pokušavali, pa im to ili nije uspevalo ili nije trajalo dugo vremena - rekao je on.

Bonus video:


(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media