Brnabić: Rast BDP u prva tri meseca ove godine je 4,5 odsto, veći je od planiranog
Premijerka Srbije, Ana Brnabić, Foto: Zorana Jevtić

SUFICIT U BUDŽETU

Brnabić: Rast BDP u prva tri meseca ove godine je 4,5 odsto, veći je od planiranog

U prvom kvartalu nastavljen je rast izvoza roba za više od 10 odsto, dok je povećan uvoz mašina i materijala za proizvodnju, što prati rast prerađivačke industrije

Objavljeno: 28.04.2018. 15:58h

Očekivani rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu ove godine iznosi 4,5 odsto i značajno je veći od projektovanog rasta od 3,9 odsto, pokazuju poslednje procene, a saopštila je danas Vlada Srbije.

"Rast srpske privrede za prva tri meseca ove godine značajno je veći od prosečnog rasta u regionu i u Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju.

Premijerka SrbijeAna Brnabić, rekla je da je to najviši zabeleženi rast u poslednjih 10 godina i da je on rezultat reformi koje je započela Vlada koju je vodio aktuelni predsednik, Aleksandar Vučić.

- Jednako važno kao stopa rasta je i čiljenica da se menja model privrednog rasta. Umesto zaduživanja i potrošnje, koji su pre 10 godina bili osnovni pokretači srpske ekonomije, rast se sada zasniva na održivim izvorima, prvenstveno na proizvodnji, investicijama i inovacijama - rekla je Brnabić.

Budžet Srbije je u suficitu od 6,1 milijardi dinara, dok je za prva četiri meseca bio planiran deficit od 40,1 milijardi dinara.

- Ovaj izvanredan rezultat koji smo postigli dodatno nas obavezuje da nastavimo da radimo na dostizanju projektovanog rasta do kraja godine. Nema prostora za opuštanja - rekla je premijerka.

U saopštenju se navodi da je Vlada Srbije u budžetu za 2018. godinu izdvojila 128 milijardi dinara za investicije u kapitalne projekte i da su planirani projekti započeti na vreme, pa je izvršenje budžeta za investicije u kapitalne projekte veće za 2,8 odsto od planiranog u prvom kvartalu.

U prvom kvartalu nastavljen je rast izvoza roba za više od 10 odsto, dok je povećan uvoz mašina i materijala za proizvodnju, što prati rast prerađivačke industrije.

Bonus video MUK U SREMSKOJ MITROVICI, SAHRANA VOJNE BOLNIČARKE KOJA SE UBILA: Bojanu na večni počinak ispraćaju porodica, prijatelji i kolege

(Espreso.rs/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media