Sastanak lidera Brdo-Brioni procesa: Vučić doputovao u Skoplje
Aleksandar Vučić, Foto: Fonet

od velike važnosti

Sastanak lidera Brdo-Brioni procesa: Vučić doputovao u Skoplje

Učesnike su dočekali domaćin skupa, predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov, predsednici zemalja inicijatora ovog procesa, Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Kolinda Grabar-Kitarović, kao i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk

Objavljeno:

Sastanak lidera Brdo-Brioni procesa, na kojem učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počeo je popodne u skopskom hotelu "Aleksandar Palas", dočekom lidera zemalja regiona.

Učesnike su dočekali domaćin skupa, predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov, predsednici zemalja inicijatora ovog procesa, Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Kolinda Grabar-Kitarović, kao i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk...

Nakon dočeka svih učesnika i njihovog upisivanja u Knjigu skupa, učesnici su pozirali za zajedničku fotografiju, nakon čega su prešli u plenarnu dvoranu na sastanak, koji se održava iza zatvorenih vrata.

Bojko Borisov
Bojko Borisovfoto: Reuters / Francois Lenoir

Specijalni gost skupa, osim Tuska je i bugarski premijer Bojko Borisov, zemlje koja predsedava EU.

Učesnici skupa su i predsednici Albanije Iljir Meta, Crne Gore Filip Vujanović, kao i predsedsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači.

Uoči današnjeg sastanka održano je i više bilateralnih sastanaka predsednika država regiona i predsednika Evropskog saveta Tuskom.

Brdo-Brioni proces iniciran je 2013. godine na Brdu kod Kranja od strane predsednika Slovenije i Hrvatske, a ideja je da ove dve članice EU pomognu Zapadnom Balkanu na njihovom putu u Uniju, kao i njihovu stabilizaciju kroz jačanje regionalne saradnje i rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja.

Bonus video: Branka Prpa na godišnjici od ubistva Slavka Ćuruvije

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.