BRNABIĆ I KUBUROVIĆ: Pravosudno-informacionim sistemom urađen ogroman posao, cilj ubrzanje sudskih i tužilačkih postupaka!
Foto: Espreso

prezentacija

BRNABIĆ I KUBUROVIĆ: Pravosudno-informacionim sistemom urađen ogroman posao, cilj ubrzanje sudskih i tužilačkih postupaka!

U proteklih nekoliko meseci zaključeno je nekoliko protokola i sa drugim državnim organima

Objavljeno: 17:08h

Prezentacija pravosudno - informacionog sistema kojoj su prisustvovale predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministarka pravde Nela Kuburović, održana je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Ministarka pravde Nela Kuburović ovim povodom rekla je da današnji dan zavređuje veliku pažnju jer je ovo prvi put da predsednik Vlade posetio jedan sud, a da nije u pitanju otvaranje sudske zgrade.

- To upravo pokazuje koliko je Vlada Republike Srbije posvećena ostvarenju vladavine prava, unapređivanju efikasnosti iz domena naših nadležnosti. Ministarstvo pravde se ne meša u konkretno postupanje u predmetu, budući da to nije zadatak ovog ministarstva, ali nastoji da na sve načine obezbedi i tužilaštvima i sudovima sve efikasne uslove - kako bi imali dostojne uslove za rad - rekla je ministarka pravde.

Ona je dodala da je u cilju da se i zaposlenim i nosiocima pravosudnih funkcija omogući ubrzanje sudskih, odnosno tužilačkih postupaka.

- Jedan od tih načina je upravo bio i razvoj pravosudnog-informacionog sistema s kojim smo počeli 2015. godine - rekla je Nela Kuburović.

Prema njenim rečima, u proteklih nekoliko meseci zaključeno je nekoliko protokola i sa drugim državnim organima kako bi razvojne informacije bile omogućene, koje su neophodne za vođenje sudskih postupaka. Prvi takav sporazum napravljen je sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Kao jedan od pozitivnih primera, a vezano za pravosudni - informacioni sistem, ministarka pravde navela je novosadski sud, u kome je broj predmeta smanjen za trećinu, i to sa mnogo manje raspoređenih sudija, nego što je to slučaj u beogradskom sudu.

Pravosudno - informacioni sistem trebalo bi prema pretpostavkama da napravi i uštedu poštarine, i to za 55 miliona, navela je Kuburović, te kako ista ta sredstva onda mogu da se usmere na poboljšanje informacionog sistema.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je reči zahvalnosti Ministarstvu pravde i rekla da želi da se zahvali Ministarstvu pravde na stvarno predanom radu u okviru ne samo EU uprave, nego generalno reformi pravosuđa.

- Mislim da ste u poslednjih godinu dana uradili jedan ogroman, jedan herojski posao. Čestitam ministarki Kuburović i celom njenom timu što su napravili primetan iskorak.

Brnabić je dodala i kako Vlada Srbije nastavlja da radi na vladavini prava, ali u okviru vladavine prava i na samom pravosuđu, kao jednoj od najvažnijih oblasti. Reforma pravosuđa značajna je za napredak evropskih integracija - i jedna od najvažnijih stvari za građenje Srbije i strukturne reforme Srbije.

Video gratis:

Stefanović otvorio izložbu "Istorija policije u Srbiji"

(Espreso.co.rs / Jovana Korica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.