VUČIĆ: Izveštaj Reportera bez granica politička kampanja
Foto: Beta

O bezbednostI novinara

VUČIĆ: Izveštaj Reportera bez granica politička kampanja

Osim toga, predsednik Srbije je rekao i da je važno da se novinari osećaju bezbedno

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Nišu da je izveštaj “Reportera bez granica“ o slobodi medija u Srbiji politička kampanja.

“Interesantno je to što ’Reporteri bez granica’ govore o predsedniku koji u toj oblasti nema nikakve nadležnosti. To mu govori da je reč o političkoj kampanji“, naveo je Vučić.

On je tu istakao da se preduzimaju mere za bezbednost novinara i da će se i dalje preduzimati, kao i da veruje da će “Reporteri bez granica, koji sasvim sigurno nemaju političku konotaciju čim govore o predsedniku Vučiću zaduženom za tu oblast, biti zadovoljniji sledeće godine“. Vučić je potom novinara koji mu je postavio pitanje o izveštaju “Reportera bez granica“ pitao da li ga je neko napao, na šta je novinar odgovorio da jeste na društvenim mrežama.

“Pa mene na društvenim mrežama razapinju svaki dan, psuju mi oca i majku, govore da treba da me zakolju, napadaju mi decu zbog Kosova... Šta mi da radimo, da zabranimo da ljudi pišu šta žele“, rekao je Vučić. “Nije to tema, nego mediji“, odgovorio mu je novinar. “Nije vam tema šta god da vas pitam, nego ono što biste vi voleli da čujete. Postavili ste pitanje, moje je da vam odgovorim i odgovorio sam“, naveo je Vučić. Osim toga, predsednik Srbije je rekao i da je važno da se novinari osećaju bezbedno. “Šta god bih pokušao da regulišem na društvenim mrežama vi prvi biste me prvi optužili i rekli ’ukida medijske slobode, brani nam da kažemo šta imamo o njemu, o njegovoj zločinačkoj familiji, o ovima i onima’. Šta da radite, to je istina sa dva kraja, pokušaću više da se približim vama, a ne vi meni“, naveo je Vučić. Srbija je pala za deset mesta na listi medijskih sloboda koju je nešto ranije objavila organizacija “Reporteri bez granica“ u svom novom izveštaju. Srbija je sada na 76. mestu od ukupno 180 ispitanih zemalja prema izveštaju za 2018. godinu. U izveštaju za prošlu godinu bila je na 66. mestu. To je, uz Maltu, Češku i Slovačku, najveći pad u Evropi, a samim tim i na celokupnoj listi. “Pod predsednikom Aleksandrom Vučićem Srbija je postala zemlja gde je nebezbedno biti novinar, što je jasno prema alarmantnom broju napada na novinare koji nisu istraženi, rešeni ili kažnjeni i agresivnoj kampanji blaćena koju vode provladini mediji protiv istraživačkih novinara“, navodi se u delu izveštaja o Srbiji, a upravo je taj deo novinar citirao Vučiću u Nišu. Od zemalja regiona ispred Srbije su BiH (62), Hrvatska (69) i Albanija (75). Crna Gora je na mestu 103, a Makedonija 109. dok se na listi nalazi i Kosovo (78)

Bonus video: DOM SINDIKATA JE SAD KOMBANK DVORANA I IZGLEDA FENOMENALNO! Zavirili smo unutra dok joj udaraju završni glanc!

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.