OMEROVIĆ: Draža Mihailović bio otpadnik i dvostruki izdajnik
Meho Omerović hoće da se vojna akademija zove Draža Mihailović, Foto: Fonet

imenovanje vojne akademije

OMEROVIĆ: Draža Mihailović bio otpadnik i dvostruki izdajnik

Omerović je u saopštenju naveo da je Mihailović "izdao otadžbinu i svog vrhovnog komandanta kralja jer nije izvršio njegovu naredbu da se pridruži Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije"

Objavljeno:

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović kritikovao je predlog POKS-a da Vojna akademija dobije ime Draže Mihailovića.

Kako kaže, Mihailović je "otpadnik i dvostruki izdajnik".

Omerović je u saopštenju naveo da je Mihailović "izdao otadžbinu i svog vrhovnog komandanta kralja jer nije izvršio njegovu naredbu da se pridruži Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije".

"Kako bi taj čovek mogao biti primer vojnicima koji moraju izvršavati naredbe a ne da ih preispituju? Kada bi neko u Nemačkoj, Francuskoj, Norveškoj predložio da se neke značajne ustanove u Berlinu, Parizu ili Oslu nazovu po Hitleru, Petenu ili Kvislingu, u najmanju ruku bi išao u ludnicu, a u zatvor sigurno", naveo je Omerović. Omerović je upitao zašto oni koji stoje iza predloga o imenovanju Vojne akademije ne predlože da se "neki trg ili ulica u Beogradu nazovu po Nikoli Kalabiću ili da se neko obanište zove po Momčilu Đujiću".

"Čudi me da se nisu setili da promene i nazive dva najveća sportska društva, Crvene zvezde i Partizana i da ti omraženi komunistički nazivi ponesu imena 'četnik' i 'kokarda'. Tako bi barem bili dosledni, ovako ispadaju smešni", naveo je predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova. Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) najavio je juče da će Skupštini Srbije uputiti amandman na Predlog zakona o vojnom obrazovanju kojim se predlaže da Vojna akademija ponese ime komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini tokom Drugog svetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića. "Najznačajniji francuski vojni orden Ratni krst koji mu je 1943. godine dodelio general Šarl de Gol, kao i posthumno odlikovanje Legija zasluga prvog stepena, koje 1948. godine dobio od američkog predsednika Harija Trumana, kao i još 18 odlikovanja iz Prvog i Drugog svetskog rata najbolja su preporuka za ovu odluku", naveo je POKS.

Bonus video: Uhapšeni tinejdžeri iz Srbije u jednoj od najvećih međunarodnih policijskih akcija!

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.