OBELEŽEN DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA! Ministar Đorđević: Mi smo slobodarski narod koji ima prava da se seća prošlosti
Nakon polaganja venaca i odavanja počasti, ministar Đorđević obratio se prisutnima, Foto: Kurir

komemoracija

OBELEŽEN DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA! Ministar Đorđević: Mi smo slobodarski narod koji ima prava da se seća prošlosti

Komemoracija je održana kod spomenika "Žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu"

Objavljeno: 15:33h

Danas se obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, a državnu ceremoniju je predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević.

Komemoracija je održana kod spomenika "Žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu" u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti "Staro sajmište" na Novom Beogradu. Nakon polaganja venaca i odavanja počasti, ministar Đorđević obratio se prisutnima porukom da Hrvatska vodi svoju politiku a da Srbija ima svoju, i da će se kao država truditi da ima najbolje odnose sa susedima.

- Ne bih se mešao u politiku Vlade Hrvatske. Oni vode svoju politiku, mi znamo svoju politiku. Mi smo slobodarski narod koji ima pravo da se seća prošlosti i nema pravo na zaborav da nam se neke stvari iz istorije ne bi ponavljale - rekao je Đorđević.

- Trudićemo se da kao država imamo najbolje odnose sa susedima, jer je to jedini način da prosperiramo i da jednog dana budemo rame uz rame sa najrazvijenijim zemljama Evropske unije - zaključio je Đorđević.

Ceremoniji su prisustvovali i preživeli zatočenici logora smrti, članovi porodica postradalih, predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije, predstavnici Saveta Romske nacionalne manjine, diplomatskog kora, udruženja i građani. Ovaj dan posvećen je sećanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim i nečovečnim usmrćivanjima tokom Drugog svetskog rata.

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se 22. aprila u spomen na taj dan 1945. godine kad je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Bonus video:

Marko Bastać, intervju

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.