SRBIJA JE KLJUČNI IGRAČ U REGIONU: Belgijski premijer u ponedeljak stiže u Beograd!
Šarl Mišel dolazi sutra u posetu Srbiji, Foto: Fonet

poseta

SRBIJA JE KLJUČNI IGRAČ U REGIONU: Belgijski premijer u ponedeljak stiže u Beograd!

Mišel je rekao da Srbija mora nastaviti da unapređuje vladavinu prava

Objavljeno: 14:13h

Belgijski premijer Šarl Mišel izjavio je da dolazi u Beograd da ohrabri srpske vlasti da sprovode reforme na putu evrointegracija, ali ne samo zbog ulaska u Evropsku uniju, već i na dobrobit svojih građana.

U intervjuu koji je dao uoči sutrašnje posete, Mišel je rekao da Srbija mora nastaviti da unapređuje vladavinu prava, što obuhvata i slobodu medija, da bi napredovala ka članstvu u EU, ali i zbog ekonomskog rasta i privlačenja novih investicija.

Belgijski premijer je rekao da je njegova zemlja priznala nezavisnost Kosova, ali da želi da dublje razume pozicije Srbije i da razgovara o tome kako se dve strane mogu približiti normalizaciji.

Mišel je rekao da će sa srpskim zvaničnicima, pre svega predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, razgovarati i o regionu "zato što je Srbija očigledno ključni igrač koji može umnogome doprineti postizanju trajnog mira, stabilnosti i napretku".

- Jasno, proces pristupanja Srbije EU će biti glavna tema. Želeo bih pažljivo da saslušam srpske stavove o tom procesu, u pogledu samita u Sofiji koji će potvrditi posvećenost EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Dolazim u Srbiju da ohrabrim srpske vlasti da sprovode reforme ne samo zbog evropskih integracija, već i u istinskom interesu srpskih građana - rekao je Mišel.

Šef belgijske vlade je rekao da njegova zemlja podržava Berlinski proces i pridaje veliku važnost njegovom uspehu, kao i da je spremna da doprinese nastavku, sledećoj konferenciji, u julu u Londonu, koja će se takođe baviti pitanjem regionalnog pomirenja.

- Po mom mišljenju, Berlinski proces nije samo građenje puteva i mostova za povezivanje. Istinski duh pomirenja i saradnje trebalo bi podjednako da prožme taj poces, tako da 'zapadnobalkanska šestorka' zajedno može izvući region iz prošlosti i krenuti ka budućnosti u EU - rekao je Mišel.

foto: Fonet/AP

On je dodao da u kontekstu dinamike pristupanja ne treba potcenjivati "snagu i uticaj konstruktivnog zajedništva 'zapadnobalkanske šestorke'".

Na pitanje šta je najteži deo u približavanju Srbije EU, Mišel je rekao da je to "održivo i metodično" postepeno usvajnje i sprovodjenje pravnih tekovina akumuliranih od potpisivanja Rimskog sporazuma 1957, uz stalnu podršku Evropske komisije i zemalja članica.

- Ne potcenjujem težinu zadatka i kao sve druge zemlje članice spremni smo da pomognemo Srbiji u ostvarivanju te misije od istorijskog značaja - rekao je on.

Mišel je rekao da su osnova budućeg proširenja EU vladavina prava i temeljna prava, kao suštinske vrednosti na kojima je izgradjena EU.

- Ako Srbija želi da napreduje, moraće da ispuni merila postavljena u poglavljima 23 i 24, uključujući očigledno i ona vezana za nezavisnost pravosuđa i slobodu medija. Mislim da nema nedoumica oko toga.

Neodvojivi deo svake demokratije je medijski pejsaž u kojem mediji mogu da rade slobodno i odgovorno, dopuštajući raznovrsnost različitih pogleda ali uz poštovanje ljudskog dostojanstva i bez pribegavanja zastrašivanju, govoru mržnje ili klevetama - rekao je Mišel.

Na pitanje o uticaju Rusije na Zapadnom Balkanu i odnosima Beograda i Moskve, Mišel je izrazio uverenje da ima dosta prostora za srpsko-ruske odnose, ali uokvirene strateškim opredeljenjem Srbije za EU uz sve što to podrazumeva.

On je ukazao da bi "EU, kao i NATO, veoma želela da bude u poziciji da vidi Rusiju kao strateškog partnera s kojim bio blisko saradjivala u korist svih gradjana" ali da su "događaji na istoku Ukrajine i jednostrana ruska aneksija Krima 2014, izazvali krizu poverenja u širem regionu OEBS-a koja nažalost opstaje".

Podsetio je takođe da EU i njene finansijske institucije nizom programa podrške i saradnje pomažu Srbiji i zemljama kandidatima da "ustraju u naporma pridruživanja" EU, a da je na vlastima tih zemalja da "i na rečima i na delu ostanu privržene čvrstoj i potvrđenoj evropskoj perspektivi i da se u potpunosti angažuju u tom partnerstvu".

- Po mom mišljenju, u takvom duhu postoji dosta prostora za značajne srpsko - ruske odnose, ali u okvirima strateškog opredeljenje Srbija za EU i uz sve što to podrazumeva u smislu solidarnosti sa vrednostima EU i postepenog usklađivanja spoljnih odnosa Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU - rekao je belgijski premijer.

Mišel je rekao da su najveće prepreke za više belgijskih investicija u Srbiji to što su "mala i srednja preduzeća često suočena s nedostakom ravnopravnih uslova, a posebno zbog odstustva zakonske izvesnosti što je deo manjkavosti na širem planu vladavine zakona koja je ključna za ekonomski rast".

- Zajednički napori ministarstava finansija, privrede i pravosuđa, u bliskoj saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom i EU i drugim važnim akterima, u korist malih i srednjih preduzeća dalje će povećati interes belgijskih preduzetnika da istražuju mogućnosti u Srbiji i u širem regionu. U tom pogledu, pozvao bih sve na Zapadnom Balkanu da se ponovo posvete efikasnom uklanjanju svih administrativnih barijera na granicama kako bi mogućim stranim investitorima ponudili veće regionalno tržište - rekao je Mišel.

Bonus video:

Dragan Đilas, intervju

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.