VUČIĆ O BOMBARDOVANJU SIRIJE: Mi smo mala zemlja u igri velikih sila, bolje da se ne mešamo
Foto: Fonet

iskreno

VUČIĆ O BOMBARDOVANJU SIRIJE: Mi smo mala zemlja u igri velikih sila, bolje da se ne mešamo

Vučić se javnosti obratio iz Predsedništva na Andrićevom vencu

Objavljeno:

Mi smo mala zemlja u igri velikih sila i ne treba da se mešamo. Ovo je pokazalo da je politika mira i neutralnosti i "use i u svoje kljuse" naša politika, ona koju treba da vodimo, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u uključenju uživo na javnom servisu povodom noćašnjih raketnih udara na Siriju.

Vučić se javnosti u subotnje jutro obratio iz Predsedništva na Andrićevom vencu.

Vučić je naglasio da će mnogi posle ovog bolje razumeti njegove reči od juče i ono što je rekao u Berlinu a što je potvrdila i kancelarka Merkel koliko je mir važan.

foto: Printscreen/RTS

On je dodao i koliko je lako da začas posla buknu žarišta kad u svetu traje borba za prevlast oko nafte, gasa, ruda...

- Politika vojne neutralnosti je jedina politika koju možemo da vodimo, jer biti na strani jačeg, ne mora da znači da smo na strani morala i pravde, rekao je i dodao da je politika koju je Srbija ustanovila o vojnoj neutralnosti takva da razumemo svoje mesto u svetu.

"Mi smo brojčano mala zemlja, moramo sa svima da razgovaramo i da imamo partnerski i prijateljski odnos", rekao je Vučić.

- Zato mi moramo da budemo tihi i pametni da vodimo svoju politiku, ekonomsku pre svega - dodao je on rekavši da ga sve ovo što se dešava više podseća na atmosferu uoči Prvog nego uoči Drugog svetskog rata, ali i da ga je podsetilo i na sve ono što nam se dešavalo pre 19 godina, da je to jedno "bolno podsećanje na period kroz koji smo prošli".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nam najnoviji događaji u Siriji pokazuju da Srbija treba da bude tiha i da radi na ekonomskom napretku, a da istovremeno snaži svoje bezbednosne snage i da bude spremna sebe da zaštiti.

foto: Printscreen/RTS

"Jer, na kraju krajeva, niko nikoga nigde neće da štiti", rekao je Vučić istakavši

da Srbija mora da "ima pametnu politiku koja će da nas vodi u ekonomski boljitak". Kako je naveo, uvek moramo da znamo da možemo, ni krivi ni dužni, da budemo nečija žrva za 20 ili 50 godina, te zato moramo da imamo "modernu, brzu, efikasnu i sposobnu armiju".

Upitan da li, u kontekstu događanja u Siriji gde velike sile mogu da nekoga pritisnu, te akcije mogu da deluju destabilizujuće na naš region, Vučić je odgovorio da to ne smatra mogućim.

On je podsetio na nedavni slučaj u Kosovskoj Mitrovici, navodeći "da je jedan metak tada opalio, ko zna kako bi se sve završilo". "Zahvaljujući discplini Srba u Severnoj Mitrovici, koji nisu želeli da ispale nijedan jedini metak, do toga nije došlo. Beskrajno im hvala na tome", rekao je Vučić. Ali, napomenuo je, to je pokazalo koliko je sve to krhko i koliko je potrebno mnogo više rada, truda i energije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Pitali smo Beograđane kome Srbija treba da se prikloni u slučaju Trećeg svetskog rata

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.