LDP O PRESUDI ŠEŠELJU: Dokazano da su zločini počinjeni na teritoriji Srbije!
LDP stranka navela je i da je presuda važna i zbog potvrđivanja njegove lične odgovornosti, Foto: Printscreen

zločini protiv čovečnosti

LDP O PRESUDI ŠEŠELJU: Dokazano da su zločini počinjeni na teritoriji Srbije!

Međunarodni sud u Hagu juče je pravosnažno osudio lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na 10 godina zatvora zbog podsticanja progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini, 1992.

Objavljeno:

LDP ocenjuje da je presuda Šešelju važna najviše zbog toga što je sada i sudski dokazano da su zločini protiv čovečnosti počinjeni na teritoriji Srbije.

Ta stranka navela je i da je presuda važna i zbog potvrđivanja njegove lične odgovornosti, ali i zbog utvrđivanja zapaljivog govora kao zločina protiv čovečnosti.

Međunarodni sud u Hagu juče je pravosnažno osudio lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na 10 godina zatvora zbog podsticanja progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini, 1992. LDP je dodao da je presuda lideru radikala prva presuda međunarodnog suda koja utvrđuje da su za vreme sukoba u Hrvatskoj i BiH zločini počinjeni i na teritoriji Srbije i predstavlja - poslednji u nizu šamara srpskom društvu sa pozivom da se probudi i suoči se sa istinom o dešavanjima u Srbiji za vreme ratova devedesetih.

- Presuda Vojislavu Šešelju nas obavezuje na suštinsku promenu u političkom životu Srbije, više nemamo pravo ni izgovor da ignorišemo ključne nalaze presude koja potvrdjuje direktnu vezu izmedju zločinačke politike, čiji je Šešelj samo jedan od propagandista, i počinjenih ratnih zverstava, ocenio je LDP. Prema LDP-u, Tužilaštvo i sudovi nakon presude Šešelju moraju preuzeti svoj deo odgovornosti kada je u pitanju govor mržnje Vojislava Šešelja.

- Njegovi istupi u javnosti kroz kontinuirani zapaljiv rečnik prema drugim etničkim i religijskim grupama, braniteljima ljudskih prava i političkim protivnicima moraju biti mnogo temeljnije praćeni i ispitivani nakon ovakve odluke Mehanizma u Hagu, naveo je LDP i dodao da Srbija ima priliku da pokaže da se promenila i da Šešeljeva politika nema ništa zajedničko sa modernom, evropskom Srbijom kojoj težimo. - Tu priliku ćemo iskoristiti samo ako kao društvo jasno osudimo i distanciramo se od nacionalističke politike, a pravosudni organi nastave tamo gde je haška pravda stala i istraže, razjasne i procesuiraju sve zločine počinjene u ime zločinačke politike, istakao je LDP.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/b92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.