ŠEŠELJA IZBACUJU IZ SKUPŠTINE JER JE OSUĐENI ZLOČINAC! Neće me sprečiti da otkrijem da je Đinđić naručio ubistvo Ćuruvije, poručuje lider SRS
Foto: Filip Plavčić, Fonet, Profimedia

ludnica

ŠEŠELJA IZBACUJU IZ SKUPŠTINE JER JE OSUĐENI ZLOČINAC! Neće me sprečiti da otkrijem da je Đinđić naručio ubistvo Ćuruvije, poručuje lider SRS

Novi potresi na srpskoj političkoj sceni

Objavljeno:

Presudom Vojislavu Šešelju u Hagu otvorilo se pitanje da li on ima pravo da bude poslanik u parlamentu, pišu Večernje novosti.

Navodi se da Zakon o izboru narodnih poslanika u članu 88 predviđa da parlamentarcu prestaje mandat pre roka ako je u konačnoj presudi osuđen bezuslovno na minimum pola godine zatvora.

U RIK-u je 2003. godine doneta odluka koja se odnosi na haške optuženike u kojoj piše da mogu biti birani za poslanike, jer i za njih postoji pretpostavka nevinosti, a mandat im prestaje automatski ako budu osuđeni na šestomesečnu kaznu zatvora.

Član RIK-a Miljan Karličić (SPS) kaže da se zakon o poslanicima odnosi na presude donete u domaćim sudovima. Prema njegovim rečima, pravilnik RIK o haškim optuženicima čak i da je dalje na snazi, ne moze biti iznad zakona.

- Po mom mišljenju, nema nikakve prepreke da Šešelj bude poslanik - smatra Karličić.

Na pitanje kako se zakon odnosi samo na domaću jurisdikciju kad Srbija priznaje sve odluke Haškog tribunala, Karličić kaže da je Šešelj odslužio kaznu i ne vraća se u Hag i da nema smisla da ne bude poslanik.

S druge strane, prema tumačenju bivšeg člana RIK-a i predsednika Advokatske komore Beograda Vladimira Gajića, Šešelj više ne može da bude poslanik.

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu osudilo je u sredu lidera radikala Vojislava Šešelja na 10 godina zatvora zbog progona Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini.

Pošto se u kaznu uračunava vreme provedeno u pritvoru, Šešelj neće služiti izrečenu kaznu.

Šešelj je u pritvorskoj jedinici Haškog trinunala proveo skoro 12 godina, od febraura 2003. godine, kada se dobrovoljno predao tribunalu, do sredine novembra 2014. godine.

S druge strane, Vojislav Šešelj smatra da se pitanje njegovog izbacivanja iz parlamenta pokreće zbog saznanja o okolnostima koje su dovele do ubistva Slavka Ćuruvije.

Kakvo je vaše mišljenje?

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.