OČI U OČI O PLANU ZA BUDUĆNOST: Đilas, Janković i Jeremić krajem nedelje razgovaraju o ujedinjenju opozicije
Ujedininju se, Foto: Dado Đilas

opa

OČI U OČI O PLANU ZA BUDUĆNOST: Đilas, Janković i Jeremić krajem nedelje razgovaraju o ujedinjenju opozicije

Važno je da se iskoristi momenat i krene u ukrupnjavanje opozicije - kaže izvor

Objavljeno:

Bivši gradonačelnik Dragan Đilas i lideri Pokreta slobodnih građana i Narodne stranke, Saša Janković i Vuk Jeremić, konačno će krajem ove nedelje sesti za isti sto i razgovarati o predlogu za ujedinjenje opozicije u "Savez za Srbiju", piše "Blic".

To će, kako navode izvori ovog lista, biti prvi put da se njih trojica nađu oči u oči i zajedno razgovaraju o ideji koju je nedavno izneo Đilas. On je, kako je „Blic“ objavio, u 13 tačaka predložio da se sve demokratski orijentisane stranke slože u jedan savez. Kamen spoticanja bio je, između ostalog, predlog da stranke stave svoje interese po strani, što je, u izmenjenoj verziji proglasa, Đilas promenio.

- Janković i Đilas su se sreli i razgovarali o predlogu, ali se njih trojica zajedno do sada nisu sreli. Plan je da se sretnu krajem nedelje, kada se Jeremić vrati u zemlju. Ima više predloga i o njima se razgovara. Važno je da se iskoristi momenat i krene u ukrupnjavanje opozicije - kaže izvor.

Jedan od važnih momenata biće i formiranje odborničkog kluba 9. maja, kada bi trebalo da zaživi klub "Savez za Srbiju".

- Taj klub će biti formiran, a ostaje da se vidi ko će sve biti u njemu. Iako pojedini smatraju da je to tehničko pitanje i da nema političkog značaja, deo učesnika razgovora smatra da je bitno da stranke koje su okosnice saveza u Skupštini Beograda budu u istom klubu - navodi sagovornik.

O Đilasovoj ideji Narodna stranka će, kako je „Blicu“ rečeno, razgovarati kada se Jeremić vrati iz Njujorka, a Janković je za "Blic" rekao da ima još predloga, ali da o njima neće razgovarati putem medija.

Prema informacijama ovog medija, poziv najverovatnije neće dobiti lider Nove stranke Zoran Živković, ali hoće lider Levice Srbije Borko Stefanović. On kaže da ne vidi razloga da Savezu ne pristupe PSG i Narodna stranka.

Borko Stefanović
Borko Stefanović foto: Dragana Udovičić

- Taj predlog dodatno omogućava strankama i pokretima u Savezu da sačuvaju postojanje a da promovišemo novu organizaciju i novu politiku koju ćemo zajedno predstaviti. Ima mesta za sve i liderstvo je najmanje bitno, kao i naše razlike i posebnosti, sujete. Ne vidim više prepreke za pristupanje Savezu i PSG i NS jer niko više sam u opoziciji nije ni velik ni jak - rekao je Stefanović.

Šta predlaže Đilas

Dragan Đilas
Dragan Đilas foto: Beta

Prema novijem Đilasovom predlogu, stranke zadržavaju svoje organe i strukture, pravo na sopstveni razvoj, ali u ključnim segmentima politike nastupaju sinhronizovano i u dogovoru. Savez bi, prema Đilasovoj zamisli, imao skupštinu, programski savet, predsedništvo kojim bi svakog meseca predsedavao neko drugi, ali i Đilasa kao menadžera i Ljubana Panića na mestu generalnog sekretara.

Bonus vide:

SVEDOK TRAGEDIJE KOD KOVAČICE: Stajao sam na pijaci a onda sam čuo nešto UŽASNO! UBRZO JE NASTAO MUK!

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.