VULIN: Velike sile uvažavaju Vučića, ON SE GRČEVITO I ŽILAVO BORI ZA SVOJ NAROD!
Foto: Beta

Svako ulaganje u vojsku je ulaganje u celu zajednicu

VULIN: Velike sile uvažavaju Vučića, ON SE GRČEVITO I ŽILAVO BORI ZA SVOJ NAROD!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je danas da je Srbija vojno neutralna zemlje koja sama donosi odluke i nije obavezna da se povinuje bilo čijoj politici

Objavljeno:

On je naveo da je osnaživanje Vojske Srbije neophodno kako bi Srbija ostala nezavisna i dodao da će migovi, čija je modernizacija u toku, biti najsavremeniji u regionu.

- U skladu sa dogovorom Vučića i Putina mi ćemo nastaviti sa opremanjem vojske, biće tu još oklopnih vozila, tenkova...Rusija je naš značajan partner, sve što je dogovoreno sprovodi se na vreme. Mi-17 helikopter, to mislimo da nam je sad potrebno - rekao je Vulin za televiziju Pink.

Kako kaže, Vojska Srbije se polako obnavlja, a jačanje vojske značni stabilniji Balkan i mir.

- Vrlo brzo ćemo u javnost izaći sa informacijama o uvozu još migova, četiri aviona iz Belorusije. Mig 35, njega nema na ovim prostorima, to su izuzetni helikopteri.

Kada jačate svoju vojsku, jačate ukupne kapacitete zemlje. Svako ulaganje u vojsku je ulaganje u celu zajednicu, nova radna mesta, razvoj sredine - rekao je Vulin.

Upitan za situacija na Kosovu, Vulin je rekao da je pozicija Srbije nezgodna, ali da nadu ulivaju napori predsednika Vučića i lični autoritet koji omogućava da ga uvažavaju najmoćniji svetski državnici.

- Vučić se grčevito, žilavo bori u korist srpskog naroda. Već smo pregovarali ZSO, tu nema ponovnog pregovaranja, imam veliko poverenje u Vučića i znam da će uraditi sve što je moguće da sačuva sve sto može na KiM - rekao je Vulin.

Ministar kaže da iako postoji uvažavanje velikih sila prema predsedniku Vučiću lično, to ne znači da će one menjati svoju politiku.

- Traži se od Srbije da prihvati nasilje koje se vrši nad njom, to prevazilazi naše snage. Mi imamo saveznike i oni istupaju snažnije, ako imaju prema kome - naglasio je Vulin.

Ministar se osvrnuo na učešće u Nacionalnoj konferenciji o bezbednosti u Moskvi i rekao da je najviše reči bilo o situaciji u Siriji, da postoji bojazan u svetu da se vraća vreme Hladnog rata, kao i da svi očekuju da će UN doći do rešenja koji će smanjijti sukobe.

Vulin je upitan za pripadnike Vojske Srbije koji se nalaze u Centralnoafričkoj Republici gde je danas najmanje jedan civil ubijen, a desetine pripadnika mirovnih snaga UN, civila i pobunjenika povređeno u operaciji protiv oružanih grupa u prestonici te države.

- U Centralnoafričkoj Republici nalazi se 75 pripadnika vojske koji su većinom medicinsko osoblje i ne učestvuju u borbama. Svi su bezbedno i dobro, oni nisu tamo da se bore - rekao je Vulin.

On je dodao da pripadnici Vojske Srbije trenutno učestvuju u 10 mirovnih operacija širom sveta.

Pogledajte bonus video :

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.