ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Političari u 93 odsto slučajeva govorili neistinu!
Foto: Reuters, Ilustracija/Espreso.co.rs, Marina Lopičić

međunarodni dan provere činjenica

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Političari u 93 odsto slučajeva govorili neistinu!

Od 140 izjava domaćih političara i javnih funkcionera koje je analizirao u prethodnih godinu dana, samo šest izjava ocenjeno kao istina

Objavljeno: 16:24h

Portal Istinomer saopštio je, povodom Međunarodnog dana provere činjenica, da je od 140 izjava domaćih političara i javnih funkcionera koje je analizirao u prethodnih godinu dana, samo šest izjava ocenjeno kao istina dok su u 93 odsto slučajeva političari govorili neistinu.

Ocenjujući izjave 32 političara i javna funkcionera po kriterijumu ispunjavanja obećanja, portal je naveo da od ukupno ocenjenih 37 obećanja, njih 92 odsto nije ispunjeno.

Najveći broj ocenjenih izjava, oko 40 odsto, ima predsednik Srbije Aleksandar Vučić što je kako se navodi, "posledica činjenice da je predsednik znatno više bio medijski zastupljen nego članovi Vlade Srbije i drugi politički akteri".

- Na drugom mestu po broju ocenjenih izjava nalazi se gradonačelnik Beograda Siniša Mali sa 15, a za njim slede potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sa 10 ocena i predsednica Vlade Ana Brnabić sa devet ocena - piše u saopštenju.

Međunarodni dan provere činjenica uspostavila je mreža organizacija širom sveta koje se bave proverom podataka i ocenjivanjem izjava javnih funkcionera.

Bonus video:

Dragan Đilas, intervju

(Espreso.co.rs / Istinomer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.