FILIP DAVID: Odluka o nezavisnosti Crne Gore je prava stvar, Srbija joj bila teg
Foto: Fonet

da li se slažete?

FILIP DAVID: Odluka o nezavisnosti Crne Gore je prava stvar, Srbija joj bila teg

Tek sada vidimo koliko je odluka o nezavisnosti bila državnički mudar potez - kaže srpski pisac

Objavljeno:

Generalna slika regiona nije nimalo ružičasta, pa stavljanje tačke na sukobe ne treba očekivati u bliskoj budućnosti, kazao je gostujući u “Živoj istini” veliki sprski pisac Filip David.

“Ti ratovi koji su vođeni tokom rasturanja Jugoslavije nisu nijedan problem razrešli. Mir je sklopljen u očekivanju nekog dalekog ili možda bliskog dana kada će ponovo sukobi planuti i kada će se te stvari oružano rešiti”, kazao je David.

Slavni književnik veruje kako samo Crna Gora i, možda, Makedonija imaju realne izglede da u bliskoj budućnosti postanu članice Evrospke unije.

“Tek sada vidimo koliko je odluka o nezavisnosti bila državnički mudar potez! Srbija je bila jedan teg, koji je vukao Crnu Goru na pogrešnu stranu, osamostaljenjem Crna Gora je počela da vodi svoju politiku.

U nekoj perspektivi ako Srbija stane na tom putu, i ako se okrene u većoj meri istoku, i tamo pronađe svoje saveznike, u tom slučaju mogu zamisliti kako Crna Crnu sama, možda sa Makedonijom, ali novom makedonskom politikom ulazi u EU. U ovom trenutku one su mnogo blize Evropskoj uniji nego Srbija, koja ima problem sa Kosovom, za koji ne vidim rešenje”, kazao je David.

On je istakao da nema suštinskog pomirenja i stabilnog mira u regionu, dok se svi ne suočimo sa sopstvenim grehovima. Upozorio je na opasnost od eventualnog izbora Evroazije, umesto Evropske unije.

“Ulazak u Evroaziju bio bi katastrofa za region, između ostalog zato što je ta evroazijska paradigma zasnovana na etničkom i religioznom odnosu. Ne kažem da to nije deo sprskog ili crnogorskog indetiteta, ali u državama kao što su naše, u kojima uvijek jedan veliki broj ljudi pripada nekim drugim etničkim, religizonim zajednicama to može da izazove samo nove sukobe.

Na generalnom planu, to može da stvori neku novu vrstu nacizma, a znamo gde vode i kako se završavaju teorije te vrste”, kazao je David.

Pogledajte bonus video :

(Espreso.co.rs / Dnevne novine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.