ZEMLJOTRES NA KOSOVU: Haradinaj BESAN, smenio ministra policije i šefa obaveštajne službe!
Ramuš Haradinaj: Šta se zaista dešava iza hapšenja?, Foto: Beta/Armenija Zajmi

politički rat

ZEMLJOTRES NA KOSOVU: Haradinaj BESAN, smenio ministra policije i šefa obaveštajne službe!

Policija Kosova i KOA, iako su bile dužne da informišu premijera, to nisu učinile

Objavljeno: 10:44h

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je smenio ministra unutrašnjih poslova Kosova, Fljamura Sefaja i direktora Kosovske obaveštajne agencije Dritona Gašija, javili su prištinski mediji.

Takav je dogovor postignut na sastanku koji je kasno u četvrtak održan kod predsednika Kosova Hašima Tačija. Povod za takvu odluku može biti činjenica da premijer Kosova Ramuš Haradinaj nije bio informisan o hapšenju i ekstradiciji šest osoba zaposlenih u Koledžu "Mehmet Akif" na Kosovu zbog sumnje da su pripadnici organizacije Fetulaha Gulena koji je u Turskoj optužen za spremanje vojnog udara.

Policija Kosova i KOA, iako su po zakonu dužne da o takvim merama informišu premijera, to nisu učinile. - Ima nekih elemenata koji čine nejasnim ovu operaciju do hitnosti deportacije. Kao premijer Kosova, budući da nisam bio informisan od strane ni jedne institucije o njihovom privođenju i deportaciji ja ću postupiti u skladu sa ustavnim i zakonskim odgovornostima u vezi sa nejasnoćama oko ovog delovanja - napisao je Haradinaj sinoć na fejsbuku. I predsednik Kosova Hašim Tači je u izjavi za javnost ocenio da su jučerašnjim hapšenjem i deportacijom u Tursku šest turskih državljana zbog sumnje da su pripadnici organizacije Fetulaha Gulena pogaženi demokratski standardi Kosova. - Kosovo je demokratska zemlja koja je izgrađena u skladu sa najvišim demokratskim standardima, koji iznad svega poštuju individualna prava svakog čoveka, nezavisno od etničke pripadnosti, verskih, političkih ili ideoloških ubeđenja - naveo je Tači u izjavi medijima. Tači je kazao da je razočaran pošto relevantne institucije, zbog razloga koje tek treba razjasniti do kraja, nisu uspele da zaštite ove principe koji su povezani sa ljudskim pravima stranih državljana, koji žive i rade na Kosovu. Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je ocenio da nisu poštovane procedure, da je bilo arbitrarizma i da nije bilo potrebne transparentnosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.