PREMIJERKA O DEMOGRAFIJI, ER SRBIJI, FIJATU... Radimo na ravnomernom regionalnom razvoju
Premijerka Ana Brnabić, Foto: Beta/Milan Obradović

ana brnabić o ulaganjima

PREMIJERKA O DEMOGRAFIJI, ER SRBIJI, FIJATU... Radimo na ravnomernom regionalnom razvoju

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada Srbije radi na ravnomernom regionalnom razvoju i da će u narednom periodu biti posvećena pažnja novim centrima razvoja, kao što su Loznica, Kraljevo, Bor i Zaječar

Objavljeno:

Odgovarajući na pitanje poslanika Muamera Zukorlića u Skupštini Srbije, Brnabić je kazala da je vlada svesna problema "demografske erozije", ističući da je podsticaj rađanja jedan od apsolutnih prioriteta.

Ona je ukazala da je donošenje startegije za podsticanje rađanja način da se natalitet u Srbiji poboljša, kao i ulaganje u regionalni razvnomerni razvoj.

"To je jedan od razloga što koristimo subvencije za investirore. Da ih usmerimo ka onim delovima Srbije koji su manje razvijeni. Tako je otvoreno više hiljada radnih mesta. Otvorili smo Klinički centar u Nišu, radimo sa Evropskom investicionom bankom, fokusiramo se na gradove koji bi trebalo da budu centri razvoja".

Premijerka je, na pitanje o ulaganju u infrastrukturu, kazala da je ona ranije bila na neverovatno niskom nivou i da "niste znali kako da stignete od Niša do Užica".

Premijerka je svesna demografske erozije
Premijerka je svesna demografske erozije foto: Beta/Slobodan Miljević

"To je sramota i to se ispravlja", rekla je ona i istakla da je to jedan od uspeha vlade koji građani najpre mogu da vide.

Napomenula je da se mora više ulagati i u obrazovanje.

"Srpska vlada poslednjih pet godina nije samo završavala projekte, nego je inicirala nove", rekla je ministarka Zorana Mihajlović i ukazala da su bolji odnosi predsednika Republike sa Kinom razlog novih ugovora, i na Koridoru 11, između dve zemlje.

Govoreći o autoputu Beograd - Sarajevo, ministarka je rekla da je srpska strana spremna da ide na liniju ka Kotromanu.

"Srbija želi da se povezuje sa regionom", istakla je ministarka.

U danu za postavljanja pitanja članovima vlade, poslanik Muamer Zukorlić je pitao premijerku i ministarku o "migracionoj eroziji" i ulaganju u infrastrukturu.

On je rekao da je potrebna mentalna obnova nacije "s obzirom da smo imali 40 godina vladavine komunizma, gde smo doživeli moralni i kulturno-civilizacijski pad".

Odgovarajući na pitanje lidera Nove stranke Zorana Živkovića da li se Etihad povlači iz Er Srbije, Brnabić je danas u Skupštini Srbije rekla da su u pitanju medijske dezinformacije.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković
Predsednik Nove stranke Zoran Živković foto: Espreso

Ona je podsetila da svi pokazatelji poslovanja Er Srbije ukazuju na rast i rekla da je u 2017. ta kompanija imala 2.617.000 putnika što je povećanje broja putnika od 90 odsto u odnosu na 2013. godinu.

"Etihad je naš strateški partner koji nije dao ni jednu indiciju da će izaći iz Er Srbije", rekla je Brnabić i dodala da ona ne može da govori u ime Etihada i planova te kompanije.

Brnabić je prethodno navela podatke o povećanju broja putnika i robe te istakla da je količina prevezene robe četiri puta veća u odnosu na 2013. godinu, a broj aviona je povećan za 23,5 odsto.

"Modernizovana je flota, 2014. smo nabavili deset novih aviona, 2016. je nabavljen prvi širokotrupni avion Erbas A3030, da ne pričam o novim rutama koje su uvedene", poručila je Brnabić.

U prošloj godini, kaže, "Erlajn market lider" proglasio je Er Srbiju za lidera na tržištu aviokompanija.

"Što se tiče Er Srbije, nadam se da sam dovoljno obrazložila u kakvoj situaciji se nalazi Er Srbija i da ona posluje u skladu sa svim planovima", poručila je Brnabić obraćajući se poslaniku Nove stranke.

Er Srbija je "zdravo i dobro", zaključila je Brnabić.

Premijerka je izjavila da kompanija "Fijat" ostaje u Srbiji.

"Molim vas, zbog građana, da ne širite paniku i neistine o ''Fijatu''. ''Fijat'' je tu, ''Fijat'' ostaje", rekla je Brnabić u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika Nove stranke Zorana Živkovića da li će "Fijat" prekinuti saradnju sa Srbijom i proizvodnju do kraja godine.

Premijerka je navela i da se radi na razvoju Kragujevca, te da postoje ozbiljne indicije za još neke investitore, za više hiljada radnih mesta.

"Umesto što smo sve pare dali za ''Fijat'', u netransparentnom ugovoru, koji nikad nije bio objavljen i rekli - Dosta za Kragujevac, Fijat, ajmo kući", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je vlada u stalnoj komunikaciji sa "Fijatom" i ima dva člana Nadzornoig odbora u toj kompaniji, te podsetila da je vlada imala ulogu medijatora u pregovorima sindikata i poslovodstva "Fijata", kada je izdejstvovala da se potpiše novi, trogodišnji ugovor, što, kako je rekla, donekle osigurava poslove tih ljudi.

"U privatnom sektoru nikad ne možete da garantujete da će neko da ostane, ali ćemo videti da se ugovor kakav je potpisan sa ''Fijatom'' u vreme kada je kompanija dolazila u Srbiju svakako ne replicira ponovo, jer nije bio u interesu građana", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će vlada štititi interese građana i gledati da sledeći ugovor bude u njihovom interesu, ali tako da "Fijat" ostane, što, kaže, nije bio slučaj ranije.

Bonus video

Espreso intervju, Saša Janković

(Espreso.co.rs/ Izvor: Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.