ROK JE TRI NEDELJE: Srbi sa Kosova postavili ultimatum Prištini za formiranje ZSO
Foto: Printscreen / RTS

epilog sastanka

ROK JE TRI NEDELJE: Srbi sa Kosova postavili ultimatum Prištini za formiranje ZSO

U zaključku o Zajednici srpskih opština, navodi se i da su predstavnici Srba spremni da na stvaranju Statuta ZSO rade u saradnji sa Beogradom i Prištinom, onako kako je predviđeno sporazumom

Objavljeno:

Odbornici Skupštine 10 srpskih opština na Kosovu i Metohiji dali su rok vlastima u Prištini da u roku od tri nedelje krenu u formiranje ZSO i to ne deklarativno. U suprotnom, srpske opštine i institucije će krenuti same u njeno osnivanje.

To je jedan od tri zaključka koji su jednoglasno usvojeni na sednici Skupštine. Srpski predstavnici na KiM zahtevaju da se "naredbodavci i izvršioci terora nad Srbima u nedelju u Severnoj Mitrovici najhitnije procesuiraju i kazne, a ministar i direktor policije podnesu ostavke zbog protivpravnog napada kosovske specijalne policije".

Odborni su pozvali i međunarodne predstavnike, pre svega Kfor i Euleks, da "pojačaju budnost i preventivno deluju u slučaju napada na srpski narod i njegove predstavnike u narednom periodu, jer je to obaveza koja proističe iz njihovog mandata".

Na statutu ZSO da radimo sa Beogradom

U zaključku o Zajednici srpskih opština, navodi se i da su predstavnici Srba spremni da na stvaranju Statuta ZSO rade u saradnji sa Beogradom i Prištinom, onako kako je predviđeno sporazumom.

Kako su dodali, početkom rada na stvaranju ZSO-a, u tom smislu smatra se isključivo jasna i javno pokazana spremnost da se na tome radi ne deklarativno, ne uzimajući u obzir odluke Ustavnog suda kojima su poništena 22 od 23 principa za osnivanje ZSO. Takav pokušaj, piše u zaključku, za njih bi značio isto što i neformiranje i u tom slučaju bi takođe "započeli njeno formiranje na način predviđen sporazumom".

- Moramo da donesemo zaključak u kojem tražimo od kosovskih vlasti da kazne za nasilje i prebijanje Srba od pre dva dana - rekao je Rakić.

Rakić je poslao poruku onim Srbima koji, kako je rekao, hoće u vojsku Kosova.

- Braćo, ne dozvolite da budete njihovi janjičari, ne ulazite u vojsku Kosova- završio je time Rakić svoje izlaganje.

Petković: Vlada Srbije i Vučić podržali odluku o povlačenju Srpske liste

Sastanak je otvorio predsedavajući skupštine opštine severna Kosovska Mitrovica Dejan Gurešić, koji je rekao da je sednica sazvana po hitnom postupku zbog situacije.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić foto: Fonet

On je u ime svih odbornika deset skupština najoštrije osudio vandalski akt neprimerene sile nad Srbima i njihovim političkim predstavnicima, kao i kidnapovanje Marka Đurića.

Na sednici je i Petar Petković, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM pri Vladi Srbije. On je rekao da su Vlada Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić podržali odluku o povlačenju Srpske liste i o početku formiranja ZSO.

Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, rekao je da će sutra ići u Vladu Kosova i tražiti odgovornost za ono što se desilo pre dva dana i od kosovskih vlasti i od međunarodnih organa.

"U Beogradu imamo najvećeg saveznika"

Igor Simić, poslanik u Skupštini Kosova, rekao je da je možda greška što pre pet godina nisu formirali ZSO, kao i da je Priština neće formirati.

- Zašto bi bili u Vladi Kosova, koja nanosi štetu srpskom narodu. U Beogradu imamo najvećeg saveznika - rekao je Simić. On je naveo da nikom nije dat povod za ono što je uradila kosovska policija.

- Moramo dalje, ali i da donosimo odluke o sopstvenom životu. Ako Priština ne formira ZSO, vi nećete pogrešiti ako to sada učinite - rekao je on.

Vladica Aritonović, gradonačelnik Raniluga rekao je da "smo bili svedoci pokušaja ponižavanja Srba".

- Ništa nas neće pokolebati u borbi za normalan život i suživot - rekao je Aritonović.

"ZSO koriste za ucenjivanje Srba"

Ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ivan Todosijević poručio je Srbima na KiM da budu uvereni da će naša država Srbija da im pomogne "i da će Bog pomoći, jer su pravda i pravo na našoj strani".

- Pet godina od kako se Briselski sporazum ne sprovodi, koliko mi tražimo da se formira ZSO. ZSO je za nas krvno političko pitanje - rekao je Todosijević.

On je podsetio da je ZSO međunarodna obaveza, a ne hir Srba.

- Međutim zapad i Priština nisu spremni da je formiraju, a ZSO se, nažalost, i danas koristi za ucenjivanje Srbije i Beograda - rekao je on.

- Ukoliko zapad i Priština ne žele da formiraju ZSO, imamo potpuno legitimno pravo da sami uzmemo sudbinu u naše ruke i sami formiramo ZSO. Da sami odlučujemo o našim životima - podvukao je Todosijević.

Srbi su, dodao je, odlučni i pored pritisaka iz Prištine i EU.

- Čuli smo da će da nas hapse. Neka nas hapse, ako mogu sve nas. Mi smo opredeljeni za mir, naš stav dijalog razgovor i mir - rekao je Todosijević.

On je kritikovao što predstavnici EU nisu došli na ovaj skup.

"Haradinaju smo dali podršku, a on je rekao da nije imao vremena da pročita"

Dragiša Milović, odbornik opštine Zvečan, rekao je da je Srbe na KiM sila pritisla i velika nevolja. Kako je naveo, ovo je nasilje i represija, pokušaj ponižavanja Srbija, da se zauzme sever i zaplaše Srbi, i dobro je da su se okupili i zbili redove.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj foto: Beta

- Došao sam da podržim inicijativu da se ZSO formira što pre u skladu sa onim što je dogovoreno u Briselu pre pet godina. Trebalo je ranije. Gledali smo kako se ovde gasi jedna po jedna institucija Srbije na KiM, a nema ZSO. Haradinaj, kome smo mi dali podršku, rekao da nije imao vremena da pročita - naveo je Milović i dodao da će se boriti mirnim i gandijevskim metodama.

Božović: Oliver Ivaković iz zatvora pričao da o ZSO treba da se formira

Ksenija Božović iz Građanske inicijative SDP, na čijem čelu je bio ubijeni Oliver Ivanović, rekla je da je ta partija zajedno sa svima njima, kao i da je Oliver Ivanović iz zatvora pričao da o ZSO treba da se formira.

Ubijeni Oliver Ivanović
Ubijeni Oliver Ivanovićfoto: Fonet

- Mi iz Inicijative smo na našoj skupštini apelovali da razmatramo političko bezbednosu situaciji, kao da smo imali predosećaj da se nešto sprema. Podržavamo formiranje ZSO, o kojoj je Ivanović pričao. Sprovešćemo njegove ideje, pokazati da smo uz vas. Ono što se desilo je strašno - rekla je Božovićeva i dodala da osuđuje hapšenje Marka Đurića i napad ROSU na Srbe u nedelju.

Prema prvim najavama, ZSO nije uopšte trebalo da bude tema na današnjem sastanku. Takođe, prvobitno je rečeno i da će danas sednicu Skupštine održati lideri četiri srpske opštine, a ne 10, kako je kasnije saopšteno.

Spekulacije da će danas biti formirana ZSO

Na severu Kosova jutros se spekulisano čak i da će danas čak biti proglašena ZSO, a oko Mitrovačkog doma, gde će biti održan taj skup već su krenuli da se okupljaju novinari i lokalni Srbi. Ipak, sagovornici "Blica" navode da to nije moguće, jer treba doneti statut, odrediti resore i buduće sedište.

Kako su nam nezvanično rekli, postoji mogućnost da se na današnoj sednici donese zvanična odluka o formiranju ZSO i da se sastavi radna grupa za izradu njenog statuta.

Bonus video:

Oficiri KFOR na barikadi u Rudaru

(Espreso.co.rs / Agencije / Kossev)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.