Vučić posle hapšenja Đurića: TI BEDNI TERORISTI NAPALI SU JADNOG MARKA! Poslali su magarce sa šok-bombama na goloruki narod da bi rekli MNOGO SMO JAKI! (VIDEO)
Vučić je istakao da je hapšenje Đurića bio čin provokacije, Foto: Printscreen / PINK

očekuje se obraćanje javnosti

Vučić posle hapšenja Đurića: TI BEDNI TERORISTI NAPALI SU JADNOG MARKA! Poslali su magarce sa šok-bombama na goloruki narod da bi rekli MNOGO SMO JAKI! (VIDEO)

Kako je naveo, Đurić je u skladu sa dogovorom o zvaničnim posetama, više od 75 sati ranije najavio posetu Kosovu i Metohiji

Objavljeno: 22:26h

Na početku svog obraćanja, predsednik Aleksandar Vučić je istakao da je reč o "brutalnoj provokaciji, činu bezumlja i najtežem kriminalnom aktu koje su sprovele prištinske vlasti, očigledno podržane od pojedinih zemalja."

- Upoznaću vas sa brutalnom provokacijom, činom bezumlja i kriminalnim aktom koje su prištinske vlasti sprovele na KiM. Interesantno je što su svi mediji želeli da nas upoznaju sa činjenicom kako Đurić nije poštovao dogovorene procedure za ulazak na Kosovo, pa je zato uhapšen - rekao je Vučić i dodao da je učinjeno više teških krivičnih dela.

Predsednik je pojasnio da je Đurić prijavio svoju posetu više od 75 sati ranije.

Vučić je kazao i da su nadležni organi na KiM dobili obaveštenje da će Ðurć i još dve osobe iz Kancelarije za KiM i njihov vozač doći na KiM.

- Ovde se ne traže dozvole, već da ih obaveštavamo. Ako ja idem, potrebna su 72 sata unapred za obaveštenje, a za Ðurića 24 sata, pošto spada u treću kategoriju prema sporazumu - naglasio je Vučić.

foto: Printscreen / PINK

- Marko Đurić je u skladu sa sporazumima tri puta pre vremena obavestio Prištinu o svom dolasku. Naknadno stiže obaveštenje Prištine da nismo blagovremeno dostavili zahtev, a mi ništa nismo zahtevali od njih nego smo ih obaveštavali. Interesantno, Badžet Pacoli večeras izjavljuje da Marku Đuriću i Nikoli Selakoviću nije dozvoljen ulaz na KiM jer podstiču mržnju. Pošto smo poštovali sve sporazume, evo šta su oni učinili. Đurić i Selaković su učestvovali na mirnom skupu o unutrašnjem dijalogu pre oko 50 ljudi. Teroristi obučeni u policijske uniforme upali su na skup, da pokažu kako mogu da zauzmu Sever KiM - rekao je Vučić i dodao da će svi odgovorni za današnje brutalno ponašanje prema Marku Đuriću i ostalim ljudima, uključujući i dva pripadnika srpske nacionalnosti koji su učestvovali u logistici, odgovarat.

foto: Printscreen / PINK

- Teroristička banda upada u Severnu Mitrovicu, bacaju bombe, tuku koga stignu. Ti teroristi su uhapisli Marka Đurića. Počeli su da ga tuku naočigled svih. Pokazaćamo kakvo je to brutalno prebijanje bilo. Pokazaćemo snimke javnosti. Onda su izašli na ulice ti teroristi i slikali se. Čak su ga izveli i na centralne ulice Prištine, znajući da će ga naterati da ga sprovedu u Srbiju, valjda kako bi ga ponizili, a ponizili su samo sebe, ne znaju koliko su jadni i bedni ispali. Ali preživeo je Marko i to, preživeće i teže stvari, ali mi preko ovoga nećemo preči - rekao je Vučić i dodao:

- Svi koji su učestvovali u otmici Marka Ðurića odgovaraće pred srpskim pravosudnim organima, a među njima su i dva lica srpske nacionalnosti - poručio je Vučić.

- Albanski teroristi su želeli da pokažu da imaju moć i podršku zapadnih sila, i pokazali su i jedno i drugo i hvala im na tim informaicjama. A mi ćemo bez velikih reči umeti da sačuvamo narod na KiM koji treba da bude oprezan ali spokojan i miran. Srbija nikome neće dozvoliti da narod bude proteran sa svojih ognjišta - rekao je predsednik.

Vučić je rekao da je suština onog što se danas dogodilo da su teroristi obučeni u policijske uniforme upali na miran skup srpskih građana u okviru unutrašnjeg dijaloga o kosovskom problemu, i pokušali da pokažu da su u stanju da zauzmu sever srpske pokrajine. - Uz direktnu podršku Euleksa - napomenuo je, jer su vozila specijalnih snaga bila u pratnji vozila Ezleksa.

- Istog onog Euleksa kojem ne pada na pamet da istraži kako je ubijen Oliver Ivanović ili zasto je uhapšen Milorad Zajić - rekao je Vučić.

To je, kako kaže, pitao i ljude u EU, ali nije dobio odgovor, jer, primetio je, njima je bilo važnije da "pomognu Albancima da uteraju strah u kosti Srbima na severu i kako će da zauzmu sever srpske pokrajine".

Vučić je naveo da vlasti u Srbiji neće da odlučuju o daljem učešću srpske liste:

- Oni će o tome odlučiti sami, hladne glave - kazao je predsednik.

Podsetimo, sednici, koja je trajala sat i po vremena prethodili su dramatični događanji na Kosovu i hapšenje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održala se iza zatvorenih vrata, a nakon odluke državnog vrha Srbije javnosti se obratio predsednik Srbije.

Sednica je počela u 19.30.

Nešto pre 19:30 u zgradu na Andrićevom vencu ušla je i premijerka Ana Brnabić.

Ana Brnabić stigla u Predsedništvo
Ana Brnabić stigla u Predsedništvo foto: Marina Lopičić

Na sednicu je prvi stigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a obezbeđenje je naložilo da se njegov izlazak iz kola ne snima.

Vučić stigao na sednicu
Vučić stigao na sednicu foto: Marina Lopičić

Na sednicu su došli ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar policije Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministarka pravde Nela Kuburović, general Ljubiša Diković...

Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović foto: Marina Lopičić

Među prvima je stigao i Bratislav Gašić, direktor BIA.

Bratislav Gašić stigao na sednicu saveta za bezbednost
Bratislav Gašić stigao na sednicu saveta za bezbednost foto: Marina Lopičić

Podsetimo, pripadnici interventne jedinice Kosovske policije priveli su danas popodne, nešto posle 17.30 sati, direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića. Đurić je uhapšen u sali Mitrovačkog dvora, gde je upravo bio počeo razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM.

Kako su građani Mitrovice pokušali da spreče ulaz u zgradu, kosovska policija bacila je šok bombe. Nakon toga su ušli i odveli Đurića.

Zajedno sa Đurićem uhapšen je i njegov saradnik Željko Jović, koji je povređen u pokušaju da se odupre privođenju, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta. Nije zasad poznato šta je sa Nikolom Selakovićem.

Pripadnici Kosovske policije su Marka Đurića prebacili u Prištinu, a prema poslednjim informacijama on je u pratnji velike količine vozila vraćen na granični prelaz "Merdare", kako bi ga vratili u Srbiju!

BONUS VIDEO:

RASIM LJAJIĆ O HAPŠENJU MARKA ĐURIĆA: Moramo da budemo pribrani

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.