BROZOVIM STOPAMA: Vučić predložio finansijsku pomoć kao podsticaj za rađanje dece, A EVO KAKO JE TITO TO REŠAVAO!
I Tito i Vučić imaju istu misiju - povećanje nataliteta, Foto: Filip Plavčić, Marina Lopičić, Profimedia

ISTI CILJ

BROZOVIM STOPAMA: Vučić predložio finansijsku pomoć kao podsticaj za rađanje dece, A EVO KAKO JE TITO TO REŠAVAO!

Svake godine Srbija ostane bez 35.000 ljudi

Objavljeno:

Kada smo postali svesni činjenice da nas je svakog dana 107 manje, surova statistika o padu nataliteta u Srbiji postala je goruća tema u medijima. Poražavajuća statistika da Srbija svake godine ostane bez 35.000 ljudi, zabrinula je predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je odlučio da kroz finansijska sredstva pripomogne porastu nataliteta.

Tako će od sada porodice dobijati za prvo dete 100.000 dinara jednokratne pomoći, za drugo dete 10.000 mesečno 24 meseca, za treće dete 12.000 dinara mesečno u toku 10 godina, a za četvrto dete 18.000 evra.

Kako je predsednik Vučić rekao, država će obezbediti da svakog meseca majke na račun dobiju ovaj novac.

foto: Pixabay

Povećanje nataliteta i podršku kroz finansijsku pomoć podržali su i ministri u Vladi Srbije, ali i mnoge druge ličnosti u Srbiji. Predsednik Srbije je rekao da je Srbija zemlja u kojoj više ljudi umre nego što se rodi, i naveo da naša zemlja trenutno ima 6.995.808 stanovnika ali da će, ako se nastave negativni demografski trendovi, do 2060. imati između 3,9 i 5,5 miliona stanovnika.

Inače, slične mere kada je povećanje nataliteta u pitanju podržavao je i predsednik SFRJ Josip Broz Tito. Mnogobrojnije porodice dobijale su novčanu pomoć, ali je i kumovao rađanju u bivšoj Jugoslaviji.

Naime, Tito je svakom devetom detetu rođenom u jednoj porodici bio kum. Doduše, obično "kumići" nisu imali neki neki kontakt sa bivšim predsednikom Juge, ali, nisu bili ni zaboravljeni.

foto: Profimedia

Kada se rodi deveto dete, majka ili otac deteta su slali pismo u "Maršalat" kako bi obavestili Tita da se rodilo deveto ili deseto dete, a onda bi ta deca svakog 29. novembra dobijali pakete od "kuma".

Kako je za medije ranije otkrio jedan od Titovih kumića, u paketu su uglavnom bili slatkiši i igračke, a i za roditelje, uglavnom vino i kafa.

- Brat Srđan i ja najviše smo se radovali pravoj, lakiranoj, fudbalskoj lopti, jer smo se pre toga igrali sa krpenjačom. Bilo je tu i preteča lego-kockica, nešto kao ciglice koje smo mi ređali. Dakle, bile su to stvari koje se u ono doba nisu nalazile u radnjama - rekao je za medije jedan od Titovih kumova.

Da li će Vučićeve mere i finansijska pomoć biti podsticaj ženama da se odluče više da rađaju videćemo, ali, ove mere počeće da se primenjuju od 1. jula.

Bonus video:

Dragan Đilas, intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.