SRBIJA KOJU NIKADA NISU UBILI, NJIMA JE DANAS NAJVEĆA KLETVA: Vučić u Aleksincu na DAN SEĆANJA NA STRADALE U NATO AGRESIJI!
U Aleksincu se večeras održava državna ceremonija Dana sećanja na žrtve vazdušnih napada NATO, Foto: Printscreen/RTS1

ceremonija

SRBIJA KOJU NIKADA NISU UBILI, NJIMA JE DANAS NAJVEĆA KLETVA: Vučić u Aleksincu na DAN SEĆANJA NA STRADALE U NATO AGRESIJI!

Na trgu u Aleksincu okupio se veliki broj građana, koji, kao i gosti, predstavnici državnih institucija i vlade

Objavljeno: 20:59h

U Aleksincu se večeras održava državna ceremonija Dana sećanja na žrtve vazdušnih napada NATO, koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Naziv ceremonije je "Oprostićemo, ako budemo mogli, zaboraviti, samo ako nas ne bude bilo", a počela je simbolično, gašenjem rasvete i zvukom sirene za vazdušnu opasnost.

U Aleksincu se večeras održava državna ceremonija Dana sećanja na žrtve vazdušnih napada NATO
U Aleksincu se večeras održava državna ceremonija Dana sećanja na žrtve vazdušnih napada NATO foto: Printscreen/RTS1

Na trgu u Aleksincu okupio se veliki broj građana, koji, kao i gosti, predstavnici državnih institucija i valde, drže sveće u čast poginulih u bombardovanju.

Na početku je, pod dirignetskom palicom Bojana Suđića, izveden deo Mokranjčeve liturgije "Tebe pojem".

Dan sećanja na žrtve NATO agresije, kome prisustvuju i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, obeležava se na platou ispred Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu.

U Aleksincu se večeras održava državna ceremonija Dana sećanja na žrtve vazdušnih napada NATO
U Aleksincu se večeras održava državna ceremonija Dana sećanja na žrtve vazdušnih napada NATO foto: Printscreen/RTS1

Posle uvodnog programa pristunima se obratio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik:

- Ponovo obeležavamo stradanje našeg naropda od onih koji su to činili samo da bi se vežbali i da su izabrali Srbiju i srpski narod kao metu. Ubijali su naš narod i decu. Kako oprostiti - nikako. Nikada nećemo zaboraviti. Nerma ih danas ovde, nema ih kod porodica stradalih, nema ih nigde. Najteže je onima koji su izgubili najmilije - rekao je Dodik i dodao:

Milorad Dodik
Milorad Dodik foto: Printscreen/RTS1

- Srbija je u svim ovim teškim godinama uspela da vrati dostojanstvo. Jugoslavija je bila naša istorijska zabluda u kojoj su Srbi dali svoju državu. Danas Srbi žele da se uključe u sve civilizacijske tokove. Naša sloboda je uvek značila državu, rekao je Dodil.

Prisutnima se zatim obratio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je podsetio da se danas navršava 19 godina od jednog od najtežih događaja.

- Mi nećemo ući u NATO, nećemo to sebi dozvoliti. Danas gledamo u živoz i budućnopst, to je jedini put. Sarađivaćemo, ali nećemo opostiti. Ne tražite nam to - rekao je Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić foto: Printscreen/RTS1

On je napomenuo da Srbiju više niko neće moći da napada.

- Nikada nikome nećemo pretiti, ali nikome nećemo dozvoliti da unizi Srbiju. Neka je večna slava poginulima, policajcima i svim Srbima, civilima krivim zato što su se drznuili da žive u Srbiji. Živela slobodna, nepokorena...živela Srbija!

Nakon njegovog obraćanja, usledila je pesma "Vostani Serbije", koji je izveo hor RTS-a.

Vučić u ALeksincu
Vučić u ALeksincu foto: Printscreen/RTS1

Potom su se ponovo začiuli zvuci sirena - ovoga puta za kraj vazdušne opasnosti.

Aleksinac je gađan šest puta tokom 78 dana NATO agresije i poginulo je 11 ljudi. Ukupan broj žrtava bombardovanja nikada nije utvrđen, a procenjuje se da je reč o 2.500 ljudi. Ukupna materijalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara.

Bonus video:

Espreso intervju, Saša Janković

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.