Brnabić: Cilj je nezaposlenost ispod 10 odsto, Makron do kraja godine u Srbiji
Ana Brnabić smatra da je dolazak uspešne i moćne francuske kompanije dobar signal, Foto: Beta

Pažnja

Brnabić: Cilj je nezaposlenost ispod 10 odsto, Makron do kraja godine u Srbiji

Brnabić je odgovarajući na pitanja novinara rekla da postoji ogroman potencijal za veću ekonomsku saradnju i da je sve više francuskih kompanija zainteresovano za ulaganje u Srbiju

Objavljeno:

Cilj Vlade Srbije je da u ovoj godini spusti stopu nezaposlenosti ispod 10 odsto, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić nakon potpisivanja ugovora o koncesiji beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" sa francuskom kompanijom Vansi erports.

Kako je objasnila, kada Aerodrom "Nikola Tesla" bude počeo da radi u punom kapacitetu, potencijal u turizmu biće prema njenim rečima ogromnan, i utićaće dodatno na rast ekonomije, BDP-a, kao i na dodatno smanjenje nezaposlenosti.

- Nama je cilj da ove godine stopu nezaposlenosti smanjimo ispod 10 odsto zbog čega nastavljamo da radimo na rasterećenju privrede poput povećanja neoporezivog dela rada radnika i poreskih podsticaja za početnike u poslovanju - rekla je Brnabić.

Da bi Srbija nastavila da se razvija, kaže premijerka, neophodna je pomoć iz svih krajeva zemlje.

Brnabić kaže da privreda na lokalnom nivou i politika koja je usmerena na projekte značajne za lokalnu zajednicu, kako ističe, čine motor budućeg napretka Srbije.

- Zato, dolazak uspešne i moćne francuske kompanije vidim kao dobar signal i podsticaj lokalnoj samoupravi da bude efikasnija jer upravo na primeru Vansija i beogradskog aerodroma, vidimo da postoje investitori koji žele da učestvuju u projektima u Srbiji kroz model javno-privatnog partnerstva, a koji je do sada bio skoro u potpunosti neiskorišćen - ocenila je Brnabić.

Koncesija - korak u pravcu moderne evropske države

Brnabić je na svečanosti potpisivanja koncesije rekla da je nakon sveukupnih reformi koje je sprovela prethodna, vlada koju ona predvodi nastavila u tom pravcu i istakla da se sada možemo pohvaliti suficitom, finansijskom stabilnošću, sve boljim kreditnim rejtingom, padom stope nezaposlenosti i javnog duga.

Ona je istakla i da Svetska Banka i Svetski ekonomski forum svojim ocenama i pohvalama doprinose tome da je sve više investitora koji dolaze u Srbiju, da je Srbija sve bolje pozicionirana, a da su odličan pokazatelj da smo na dobrom putu ozbiljne ponude koje su za koncesiju stigle od svetski najpoznatijih firmi.

Kako je rekla uverena je da su među osnovnim razlozima što je tako velika firma iz Francuske, sa 35 aerodroma i 275 miliona putnika godišnje došla u Srbiju i uspešno sproveden aranžman sa MMF i sveobuhvatne reforme i želja da postanemo lider u regionu u svim segmentima.

U tom smislu premijerka je ukazala da smo sa 2,6 milijardi evra stranih investicija investicija na prvom mestu u regionu, a da smo svetski lider po privlačenju grinfild investicija, kako to piše Fajnenšel tajms.

Kako je rekla jačanje i promocija Srbije kao zemlje znanja kreativnosti i nesutrašivost da stremimo sve višim ciljevima su naš fokus, a, dodaje, sa ponosom može da kaže da je premijerka tokom čijeg mandata je i potpisana ova koncesija vredna oko 1.5 milijardi evra.

Naglasila je da je u prethodnom periodu, zahvaljujući dobrom poslovanju i ulaganjima iz sopstvenih sredstava aerodrom u Beogradu došao do cifre od 5,3 miliona putnika u prethodnoj godini i da očekuje da će "Vansi" to podići na 15 miliona putnika godišnje, čime ćemo se pozicionirati kao čvorište vazdušnog saobraćaja i dobra turistička destinacija.

Premijerka je kazala da je prošle godine ostvaren devizni priliv od turizma u visini od 1.1 milijarde evra, a da će zahvaljujući i ovoj koncesiji on biti sve veći a turizam biti sve značajnija grana privrede.

Brnabić je podsetila da je Vlada Srbije izdvojila 128 milijardi dinara za kapitalne investicije, što je za trećinu više nego ptrehodne godine, da u daljem periodu i radu ima još mnogo koraka, da će biti teško, ali da događaji poput današnjeg ulivaju poverenje da ćemo sve teškoće uspeti da prebrodimo.

Ona je uputila najveću zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je, istakla je, najviše verovao u ovaj projekat i koji ga je i započeo.

Kako je rekla "Vansiju" želi uspešno poslovanje, a svima nama još mnogo takvih uspešnih projekata, a dodala je i da je današnje potpsivanje ugovora jedan od simbola vekovnog prijateljstva Srbije i Francuske.

Do kraja godine poseta Makrona Srbiji

Ona je odgovarajući na pitanja novinara rekla da postoji ogroman potencijal za veću ekonomsku saradnju i da je sve više francuskih kompanija zainteresovano za ulaganje u Srbiju.

- Mi ćemo uskoro imati posetu ministra spoljnih poslova Francuske i nadam se do kraja godine i posetu predsednika Markona Srbiji, to su odlični signali - rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da je Francuska zemlja sa kojom Srbija ima blisko partnerstvo i prijateljstvo i da na osnovu toga ekonomska saradnja može da bude još mnogo bolja.

- Drago mi je što je Vučić uspostavio odlične odnose sa Makronom i sada se to prelilo na saradnju dve vlade - dodala je.

Brnabić je rekla da francuske kompanije zapošljavaju u Srbiji oko 11.000 radnika, kao i da više od 4.500 prvirednih subjekata ostvaruje saradnju sa Francuskom.

Naglasila je da su koncesija aerodroma i projekat za sređivanje deponije u Vinči, koji je dobila isto francuska kompanija, veliki podstrek za druge investitore.

Ona je rekla da bi trebalo više u Srbiji da koristimo javno-privatna parnerstva, koja mogu mnogo da ubrzaju razvoj.

Bonus video:

Trenutno stanje na rekama: Ada Ciganlija preliva!

div style="position:relative; padding-bottom:56.25%; height:0;">

(Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.