BRNABIĆ: Srbiji je najveći prioritet razvoj DIGITALNE EKONOMIJE
Ana Brnabić, Foto: Beta/Slobodan Miljević

da li je u pravu?

BRNABIĆ: Srbiji je najveći prioritet razvoj DIGITALNE EKONOMIJE

Ona je podsetila da je srpska vlada usvojila uredbu o formiranju Kancelarije, koja konsoliduje državne IT resurse

Objavljeno:

Srbija je formiranjem Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije postala prva zemlja u regionu koja je omogućila pravno i institucionalno okruženje, u kojem je kreiranje digitalne ekonomije postavljeno kao najveći prioritet, istakla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Srbija je odlučna da redizajnira svoje puteve napretka kroz razvijanje mnogih novih inicijativa, uključujući našu posvećenost da primenimo digitalnu transformaciju kada je reč o digitalnoj ekonomiji, što je jedan od prioritetnih strateških ciljeva vlade", navela je Brnabić u pismu koje je uputila generalnom sekretaru Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) UN Hualin-u Džao-u, u koje je Tanjug imao uvid.

Ona je podsetila da je srpska vlada usvojila uredbu o formiranju Kancelarije, koja konsoliduje državne IT resurse, obezbeđuje povezanost različitih informacionih sistema i obezbeđuje snažnu podršku i osnovu za razvoj elektornske uprave Srbije.

Kancelarija za IT i elektronsku upravu Vlade Srbije našla se u najužem krugu kandidata za nagradu koju će sutra u Ženevi dodeliti Svetski samit o informacionom društvu (WSIS), a Brnabić je ukazala da je Srbija posvećena jacanju uloge vlade u daljoj promociji informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) i saradnji s ITU u cilju boljeg povezivanja sveta.

Ovaj samit i dodelu nagrada zajednicki organizuju ITU, UNESCO, UNDP i UNCTAD, a Kancelarija za IT i eUpravu je ranije saopštila da se našla među 90 najboljih, u oštroj konkurenciji ukupno 685 prijavljenih i 492 nominovana projekta vladinih institucija, kompanija i organizacija civilnog društva iz celog sveta.

Nominovana je u kategoriji stvaranja dobrog okruženja za razvoj informacionog društva i trenutno je peta po broju osvojenih glasova, od ukupno milion pristiglih preko interneta.

Predstavnici Kancelarije za IT i eUpravu prisustvovace sutra svecanom proglašenju pobednika na Forumu WSIS u Ženevi.

Bonus video:

OVO SU TEME RAZGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE U BRISELU!

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.