Brnabić: Apsolutno realan rast plata i penzija ove godine
Ana Brnabić, Foto: Fonet

lepe vesti

Brnabić: Apsolutno realan rast plata i penzija ove godine

Ona je dodala da će naredni sastanak delegacije Srbije s MMF-om biti održan od 20. do 22. aprilu Vašingtonu

Objavljeno: 18.03.2018. 21:36h

Imamo odlične pokazatelje i rast plata i penzija je apsolutno realan ove godine, izjavila je večeras premijerka Srbije Ana Brnabić.

Brnabić očekuje da rast BDP-a bude 3,5 odsto i navodi da su veći privredni rast, povećanje plata i penzija ciljevi i novog programa "čuvarkuća", koji se predviđa sa MMF-om.

Ona je dodala da će naredni sastanak delegacije Srbije s MMF-om biti održan od 20. do 22. aprilu Vašingtonu.

- Tamo će biti ministar finansija Dušan Vujović i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Onda će oni posetiti Beograd sredinom maja, kada treba da finalizujemo taj dogvoor, da bi u julu išli na odbor MMF i nadam se potpisali ovaj aranžman - rekla je Brnabić.

Na pitanje na koliko bi potpisali aranžman, ona je rekla da se razmišlja da li na dve ili tri godine.

- Ja sam pre za aranžman na tri godine, ali to ćemo dogovoriti sredinom maja - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da bi novi aranžman "čuvarkuća" podrazumevao uglavom savete, a manje kontrolu.

- Dobro je da imamo tu vrstu nekog kontrolnog meganizma, koji daje dosta dobar pravac i razmišljanja investitorima - rekla je Brnabić.

Brnabić je naglasila da su dogovoreni glavni ciljevi novog programa "čuvarkuće" - prvi je veći privredni rast, a drugi veće plate i veća primanja za građane Srbije. Ističe da je realno da dođe do rasta plata i penzija ove godine, jer su, kaže, pokazatelji odlični.

- Mislim da je apsolutno realan rast ove godine. Mi u ovom trenutku imamo odlične pokazatelje i BDP od 4, 2 odsto u januaru. Ja sad očekujem podatke za februar, pored toga imamo suficit u budžetu, javni dug i dalje pada, sada nešto malo više od 57 odsto - rekla je ona.

Dodala je da očekuje i uplatu za koncesiju za Aerodrom "Nikola Tesla".

- Očekujem dosta povoljnu sliku BDP-a, stanogradnju za bezbednosne sturkture, gde imamo dosta dobar pomak. Nadam se da će se postići rast koji je planiran od 3,5 odsto, ako bude više - tim bolje, ali cilj je da u budućnosti bude četiri odsto i viši - rekla je Brnabić.

Ističe da sa optimizmom gleda na narednu nedelju.

- Ispred nas je važna nedelja. Dvaesetog marta otvara se prva digitalna farma u regionu, Srbija će u tome biti lider, potpisivanje sa koncesionarom za aerodrom i početak rešavanja pitanja za Agrokor - navela je Brnabić.

Bonus video:

(Espreso.rs/Pink.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media