Gradonačelnik Subotice BOGDAN LABAN postao vlasnik 1.768 KVADRATA zemljišta u CRNOJ GORI! (FOTO)
Laban je i za druga dva objekta koje planira da izgradi morao da plati troškove na ime naknade za komunalno opremanje zemljišta, Foto: Printscreen

istraživanje

Gradonačelnik Subotice BOGDAN LABAN postao vlasnik 1.768 KVADRATA zemljišta u CRNOJ GORI! (FOTO)

Laban je u kratkoj izjavi za Insajder rekao da su parcele deo porodične imovine

Objavljeno:

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban koji je široj javnosti postao poznat nakon snimka na kome svom stranačkom kolegi preti da će mu „iščupati grkljan“, postao je 2015. vlasnik šest parcela čija je ukupna površina 1.768 m2 zemlje u Kotoru u Crnoj Gori, a da to nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, pokazuje istraživanje Insajdera.

Laban je u kratkoj izjavi za Insajder rekao da su parcele deo porodične imovine, međutim, odbio je da objasni zbog čega se u katastru navodi da ih je kupio, kao i zašto imovinu nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

foto: Print Screen Youtube

Takođe, prema dokumentima u koje je Insajder imao uvid, Laban na pet od šest parcela planira i investiciju koja bi, prema za sada dostupnim podacima, mogla da iznosi više miliona evra.

Naime, gradonačelnik Subotice i funkcioner SNS-a je u Kotoru u opštini Morinj 2016. zatražio, a 2017. dobio građevinske dozvole za izgradnju objekata čija je ukupna bruto površina iznosi 1.254 kvadratnih metara .

Kako se vidi iz dokumenata, gradonačelnik Subotice i funkcioner SNS-a dobio je rešenje za izgradnju tri objekta na pet parcela koje su od oktobra 2015. u njegovom vlasništvu.

foto: printscreen/insajder

Prema istraživanju Insajdera, gradonačelnik Subotice će za tri objekta koja gradi morati samo za projekte saobraćajne signalizacije da izdvoji oko 720.000 evra, dok je za komunalno opremanje zemljišta do sada trebalo da isplati više od 120.000 evra.

Naime, prema dokumentima koje je prikupio Insajder, na jednoj parceli Laban će za projekat saobraćajne signalizacije morati da izdvoji 223.409 evra, navodi se u rešenju Sekretarijata za urbanizam. Na istoj parceli Laban je bio u obavezi da plati i 41.838 evra za komunalno opremanje gradsko-građevinskog zemljišta, kako se navodi u ugovoru koji je zaključio sa Direkcijom za uređenje i izgradnju Kotora.

foto: printscreen/insajder

Laban je i za druga dva objekta koje planira da izgradi morao da plati troškove na ime naknade za komunalno opremanje zemljišta, a moraće da isplati i troškove za projekte saobraćajne signalizacije.

Na dve parcele na kojia gradi objekat od skoro 500 kvadratnih metara Laban je isplatio bezmalo 50.000 evra za komunalno opremanje zemljišta, dok će za projekat saobraćajne signalizacije morati da isplati 294.000 evra.

foto: printscreen/insajder

Na preostale dve parcele na kojima gradi objekat od 329 kvadratnih metara, Laban je platio 31.814 evra za komunalno opremanje zemljišta, a za projekat saobraćajne signalizacije mora da izdvoji još 200.000 evra.

Inače, Laban prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije ima samo platu gradonačelnika koja iznosi 115.000 dinara.

Laban: Parcele porodično vlasništvo, ne odgovaram više na pitanja

Na pitanje novinara Insajdera odakle mu parcele, kao i novac za ovakvu investiciju, Laban je izjavio da je u pitanju porodično vlasništvo i da je tek započeo gradnju objekata.

„Ja imam tamo kuću više od 30 godina. Moju staru kuću od 300 i kusur kvadrata gde mi žive roditelji. I sad pored na placu gradim neke objekte. Tek se počelo raditi i ko zna kad će biti gotovo. Dao sam za početak izvođačima moj stan u Beogradu. Ja imam 10 apartmana svojih u Morinju koje moji roditelji koji tamo žive izdaju“, izjavio je Laban za Insajder.

Međutim, na pitanje kako je onda moguće da u katastru piše da je parcele kupio 2015. Laban nije želeo da odgovori, ističući da više neće da daje izjave.

„Ne mogu da odgovaram ni na dodatna pitanja ni na nedodatna. Sve što sam imao rekao sam“, izjavio je kratko Laban.

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije Bogdan Laban u svom vlasništvu ima trosoban stan od 115 metara kvadratnih, nasleđenu kuću od 350 metara kvadratnih, plac od 1195 metara kvadratnih i još jedan plac od 258 metara kvadratnih. Agencija ne navodi gde se zemljište i nekretnine u vlasništu gradonačelnika Labana nalaze. Međutim, sporno zemljište od 1,768 kvadratnih metara se ne pominje.

foto: printscreen/insajder

Bogdan Laban je radio kao službenik u SUP Subotica, od 1987. do 1996. Od sledeće godine, pa sve do 2008, bio je zaposlen kao carinski inspektor pri Upravi carina Srbije. Potom postaje direktor „Elektrovojvodina“, do 2013. Na godinu dana napušta ovo preduzeće i postaje direktor zoološkog vrta „Palić“, da bi se u „Elektrovojvodinu“ vratio 2014, kao direktor Društva. Istu poziciju potom je obavljao i u EPS-u, do pre tri godine.

Novinari Insajdera su u interesu javnosti hteli da pitaju gradonačelnika Labana zbog čega parcele u Kotoru nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, ali i koliko je novca do sad uložio i koliko će čitava investicija koštati, međutim, on nije želeo da razgovara na tu temu.

Podsetimo, Bogdan Laban je dospeo u javnost kada je objavljen audio snimak na kome preti svom stranačkom kolegi Vladimiru Polovini da će mu, između ostalog, „iščupati grkljan“ i „dati betonske cipele“. Na snimku se jasno čuju Labanove pretnje i psovke, kao i zvuk koji podseća na lupanje šamara. Gradonačelnik Subotice, nekadašnji član DSS, a danas funkcioner SNS-a, Bogdan Laban, u razgovoru za Insajder u emisiji Insajder na lokalu: Subotica – tajna slika vladavine je prvi put odgovarao na pitanja o tome zašto je pre pola godine pretio stranačkom kolegi Vladimiru Polovini, ali o mnogobrojnim malverzacijama u gradu na krajnjem severu Srbije.

Gradonačelnik Subotice „otplatio” pretnje

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban neće biti krivično gonjen za ugrožavanje sigurnosti Vladimira Polovine, odnosno zato što mu je 26. avgusta uputio niz pretnji i uvreda, među kojima i onu da će mu „iščupati grkljan”, piše „Politika”, pozivajući se na Osnovno tužilaštvo u Subotici. Umesto krivičnog postupka, Osnovno javno tužilaštvo u Subotici, odlučilo je da primeni oportunitet i naloži Labanu da uplati 100.000 dinara u humanitarne svrhe.

Bonus video:

Dragan Đilas, intervju

(Espreso.co.rs / Insajder)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.