MIŠČEVIĆ: Srbija spremna da u junu otvori pet poglavlja u pregovorima u članstvu o EU!
Evropska unija, Foto: Pixabay

ŠEFICA PREGOVARAČKOG TIMA

MIŠČEVIĆ: Srbija spremna da u junu otvori pet poglavlja u pregovorima u članstvu o EU!

Najavila je i reviziju akcionih planova za poglavlja 23 i 24, u koje će biti uneta i prelazna merila koja je propisala Evropska komisija

Objavljeno: 21:42h

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević izjavila je da je Beograd spreman da u junu otvori pet poglavlja u pregovorima u članstvu o EU.

Ona je dodala da će ipak konačna odluka zavisiti od izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, koji će biti objavljen 17. aprila.

Miščevićeva je za N1 podsetila da je na današnjoj sednici Vlade usvojena pregovaračka pozicija za poglavlje 17, da je prethodne nedelje u Brisel poslata pregovaračka pozicija za poglavlje 18, a da su još ranije poslate pozicije za poglavlja 9, 13 i 33.

Ona je dodala da je tehnički moguće da svih pet pomenutih poglavlja bude otvoreno na međuvladinoj konferenciji u junu, da je reč o poglavljima koja su malo politički osetljiva, ali i da će konačna odluka zavisiti od napretka Srbija u poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, i u poglavlju 35 koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine. Procena tog napretka biće, kako objašnjava, izneta 17. aprila u godišnjem izveštaju Evropske komisije. Miščevićeva je navela da je istina da postoje kašnjenja u poglavljima 23 i 24, ali da Srbija samo obaveštava Evropsku komisiju o tome i pokušava da se ubrza. Najavila je i reviziju akcionih planova za poglavlja 23 i 24, u koje će biti uneta i prelazna merila koja je propisala Evropska komisija.

BONUS VIDEO: Miljan Damjanović posle objave rezultata izbora: Građani nisu prepoznali naš program

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.