SRAMOTA U SKUPŠTINI: Poslanici VREĐALI ubijenog premijera Zorana Đinđića
Foto: Profimedia, Dragana Udovičić

SEDNICA

SRAMOTA U SKUPŠTINI: Poslanici VREĐALI ubijenog premijera Zorana Đinđića

Dejan Nikolić iz DS je pozvao predsedavajućeg da ne dozvoli da se vređa ubijeni premijer koji je, kaže, dao život za zemlju

Objavljeno:

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad raspravom o pojedinostima na Predlog zakona o strancima, a početak su obeležili javljanje po Poslovniku o radu, polemika o boji košulje i negodovanje opozicije zbog načina na koji predsedavajući Vladimir Marinković vodi sednicu.

Poslanik SNS Veroljub Arsić je kazao da mu je žao što su "stranke raspalog DOS-a" i onih koje se predstavljaju kao nacionalno opredeljene odustale od političke borbe, aludirajući na mali broj prisutnih poslanika.

Govoreći o amandmanu koji je predložio, Arsić je kazao da je želeo da pokaže da su vrata za sve investitore u Srbiji otvorena, ali je primetio da ima onih koji ne shvataju u kakvoj se situaciji nalazila srpska privreda i da je potrebno još puno rada da se dostignu standardi koje građani očekuju.

Veroljub Arsić
Veroljub Arsić foto: Fonet

- Ovde provejava duh da Vlada podstiče samo strane investitore što nije tačno, ali problem je što su mnogi domaći stekli kapital u pljačkaškoj privatizaciji. Takvi ljudi koji su kupovali fabrike da bi rasprodavali imovinu i pravili zgrade neće da ulažu u spsku privredu - naveo je Arsić.

Upitao je "nacionalne" stranke koje se protive dolasku stranih investitora, da li se to odnosi i na ruske i kineske investicije, a predstavnike proevropskih stranaka pitao je da li su protiv investitora iz EU, uz poruku da se odluče šta žele.

Kako je rekao, svi su u parlamentu manje više učestvovali u vlasti, a građani, dodao je, mere ne samo šta se kaže već kakvi su rezultati, te zaključuje da je upravo na osnovu rezultata SNS pobedila u Beogradu.

Radikali vređali ubijenog premijera

Poslanik SRS Miljan Damjanović kritikovao je predsedavajućeg Vladimira Marinkovića zato što, kako je rekao, nastavlja praksu od juče, jer nije opomenuo Arsića koji je licitirao koje su stranke prisutne.

- Nekada su govorili ko je bio Đindić, a danas ga nazivaju reformatorom. Morate da se odredite. Vi ste nastavljači politike Zorana Đinđića - mafijaša, kriminalca, tajkuna. Sličan se sličnom raduje - rekao je Damjanović.

Arsić se obratio predsedavajućem Marinkoviću rekavši da nije opomenuo Damjanovića jer se nije pridržavao Poslovnika o radu i dodao da "se vidi ko čiju ideologiju poštuje".

Miljan Damjanović
Miljan Damjanović foto: Fonet

- Kada neko dođe u skupštinu sa žutom košuljom (Miljan Damjanović), koja je simbol DS, nešto mu baš i ne verujem - rekao je Arsić.

Na to je reagovala Vjerica Radeta iz SRS, koja je rekla predsedavajućem da je trebalo da skrene pažnju Arsiću da ne komentariše kako je neko obučen.

- Ne sme da se progovori ovde nešto što vama ne odgovara, sad ne može ni da se obučemo kako hoćemo. Vi se zaista nenormalno ponašate - poručila je Radeta.

Ona je Marinkoviću, koji je član SDP Rasima Ljajića, poručila da se ne plaši i da ta stranka neće biti izbačena iz koalicije ako je to razlog zbog kojeg ima dvostruke aršine.

- Izmenjali ste sve do 2000. do danas. Opušteno. Neće da vas izbace iz koalicije - rekla je Radeta.

Isključujući joj mikrofon, Marinković je rekao Radeti da nije u redu da kaže poslanicima da "nisu normalni" i da to nije u duhu parlamentarizma, na šta mu je poslanica SRS odgovorila da "ništa što on radi nije u duhu parlamentarizma".

Marinković je predložio da se više ne komentarišu košulje nego da se nastavi sa konstruktivnijom raspravom.

Dejan Nikolić iz DS je pozvao predsedavajućeg da ne dozvoli da se vređa ubijeni premijer koji je, kaže, dao život za zemlju.

- Ne mislim da se vi nenormalno ponašate, ali mislim da se niste ponašali u skladu sa Poslovnikom... Da vas ne podsećam ko je bio Đinđić, a ko SRS. Vlada koju vi podržavate je položila venac na spomen ploču - rekao je Nikolić.

Poslanik SDS Marko Đurišić rekao je Marinkoviću da ima dvostruke aršine i da je on juče dobio opomenu jer je rekao "Nebojša iz Beograda", ali ne i drugi poslanici vlasti danas koji su se uvredljivo izražavali.

- Ako ste toliko jaki, imate 40, 50 odsto imajte onda isti aršin prema svima... Nemojte da klimate glavom, nego izrecite opomenu poslaniku koji je izrekao uvredljive izraze - rekao je Đurišić.

BONUS VIDEO: Dragan Šutanovac i Vesna Rakić Vodinelić, Espreso intervju

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.